Izraelská armáda znovu zahájila útoky proti Gaze

27. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Izraelská armáda v neděli zahájila letecké, námořní i pozemní vojenskou ofenzívu proti Gaze poté, co Hamas se odmítil připojit k příměří. Hamas odmítá jakékoliv příměří, jehož součástí by byla přítomnost izraelské armády v Gaze a další ničení jeho strategického kapitálu. Mluvčí Hamasu Sami Abu Zuhri zdůraznil, že příměří musí obsahovat podmínku stažení izraelských jednotek z Gazy a že desetitisícům lidí vyhnaných z jejich domovů musí být dovoleno vrátit se domů. Současné izraelské podmínky jsou "nepřijatelné", řekl novinářům.

Izraelská armáda vydala prohlášení, podle něhož nyní "znovu zahájí leteckou, námořní i pozemní činnost v Gaze. Izraelská armáda opakovaně vyzývá civilní obyvatelstvo, aby se nepřibližovalo k bojovým zónám." Mluvčí izraelské vlády Mark Regev napsal na Twitteru: "Hamas znovu odmítl humanitární příměří OSN. Hamas je tedy odpovědný za pokračování bojů a za krveprolévání."

Asi 5000 lidí protestovalo v sobotu večer proti válce v Tel Avivu. Přítomny byly silné policejní jednotky na ochranu demonstrantů před pravicovými aktivisty, kteří demonstrantům nadávají a fyzicky na ně útočí.

V Londýně protestovaly proti izraelskému masakrování v Gaze desetitisíce demonstrantů.

Odsuzování Izraele i Hamasu zintenzivnilo. Bývalý britský labouristický ministr zahraničí Jack Straw charakterizoval činy Izraele jako amorální. Dodal, že silně poškozují jeho věc.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7346

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2014