Přijdou realitní kanceláře o lehkost svého bytí?

25. 7. 2014 / Jan Maršálek

čas čtení 3 minuty

Právě o to půjde při rozhodování insolvenčního soudu, kterému poškození klienti Reality 21 Century 21 podali návrh na prohlášení úpadku této pražské realitní kanceláře. Realitní trh by tak mohla v blízké budoucnosti postihnout vedle zamýšlené ministerské regulace povolání realitního makléře (tím může být dnes každý, kdo se zvládne podepsat) další rána: zodpovědnost.

Kauza Century 21 je poměrně známá (o celé kauze a jejím vývoji, včetně mediálního ohlasu, ZDE): v roce 2012 přišlo více než padesát klientů realitní kanceláře Reality 21 o své nemovitosti, když advokát Vlasák, který byl s realitní kanceláří smluvně svázán, ke kterému své klienty tato kancelář systematicky posílala a kterého dokonce veřejně vydávala za svého zaměstnance, zpronevěřil více než 70 miliónů Kč ze svých úschovných účtů. Reality 21 dala od svého spolupracovníka ihned ruce pryč, její "matka", světoznámá síť Century 21, dala ruce pryč od své "pobočky", Česká advokátní komora, jež kvalitní služby advokátů "garantuje", schovala ruce za záda, aby se jevila vzpřímenější. Okradeným klientům tak kromě očí pro pláč a vyhlídky na vymáhání desítek miliónů od člověka, jemuž se na účtech zachytilo pár stokorun, zbyl také táhlý spor s realitní kanceláří i mateřskou Century 21 o podíl odpovědností. Ten se nyní dostává před insolvenční soud v podobě návrhu na prohlášení úpadku realitní kanceláře, která má za to, že může svým klientům slibovat bezpečný prodej a komplexní právní služby (klienti mimochodem za služby advokáta, který sídlil na stejné adrese jako samotná realitní kancelář, neplatili), aniž by ji to k čemukoli zavazovalo, a která se zříká odpovědnosti za svého zaměstnance, jenž vlastně nebyl jejím zaměstnancem, anebo jen tak na oko, protože být velkou a zajištěnou společností přece na webovém profilu tak dobře vypadá...

Podání insolvenčního návrhu umožnil přitom malý zázrak, který by mohl potěšit ty, kdo se již stihli nechat tímto příběhem vytočit. Třináct okradených, kteří mají dobrý důvod nevěřit ničemu a nikomu, se totiž složilo na finanční zajištění soudního sporu, na konci kterého si přitom ani v tom nejpříznivějším vývoji nemusí své rány skutečně zahojit (ze světovosti realitní kanceláře vystupující pod značkou Century 21 zatím podle všeho zbývá jen ohlodaná s.r.o.). Těmito třinácti poškozenými vytvořený a na vzájemné důvěře postavený fond před několika dny dovolil uhradit zálohu 50 tis. Kč, kterou si na třech insolvenčních navrhovatelích soud vyžádal pro zajištění činnosti insolvenčního správce. Prospěch z této investice těchto lidí, kteří přišli o mnoho a někdy o vše, bude přitom dost možná především veřejný, konečný názor soudu vytvoří totiž důležitý precedens: dá-li zapravdu poškozeným, povede to dost možná k tomu, že vedle makléřů, kteří si budou brzy muset povinně doplňovat makléřské vzdělání, usednou také jejich šéfové, které snad někdo naučí odlišovat reklamní slogany od lží, manipulace a přetvářek.

(Autor je koordinátorem skupiny 29 poškozených klientů Century 21.)

0
Vytisknout
12005

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2014