OSN: Sestřelení MH17 "mohl být válečný zločin"

28. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Sestřelení letu MH17 Malajsijských aerolinií "mohl být válečným zločinem", prohlásila dnes OSN. Na východě Ukrajiny podle světové organizace zahynulo už přes 1 100 osob a obě strany konfliktu používají těžké zbraně v zastavěných oblastech.

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová odsoudila "strašlivé sestřelení" malajsijského dopravního letadla nad povstaleckým územím, které vedlo ke smrti všech 298 lidí na palubě, a požaduje "důkladné, efektivní, nezávislé a nestranné vyšetření".

"Toto porušení mezinárodního práva, vzhledem k panujícím okolnostem, může být válečným zločinem," říká Pillay ve svém prohlášení.

"Bude vynaloženo veškeré úsilí k zajištění toho, aby kdokoliv, kdo se dopustí vážných porušení mezinárodního práva včetně válečných zločinů byl přiveden před soud, bez ohledu na to, o koho jde," prohlašuje Pillay.

Červený kříž minulý týden oficiálně označil Ukrajinu za zemi v občanské válce - a tato klasifikace umožňuje, aby strany zúčastněné v konfliktu byly stíhány za válečné zločiny.

Podle OSN poslední údaje ukazují, že v bojích na východě Ukrajiny bylo zabito nejméně 1 129 lidí a 3 442 jich bylo zraněno, když jak vládní síly, tak povstalci stále častěji používají těžké zbraně, "včetně dělostřelectva, tanků, řízených a neřízených raket" v zastavěných oblastech.

Od začátku bojů v dubnu do 18. června přitom zemřelo 356 osob. "Obě strany musejí vynaložit velkou péči, aby předešly zabití a zranění dalších civilistů," říká se v prohlášení.

Zpráva kromě toho viní povstalce kontrolující značná území z "vlády teroru", včetně únosů, mučení a zabíjení civilistů v podmínkách zhroucení právního státu. Povstalci se podle ní drží u moci zmíněnými prostředky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8943

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2014