Počet mrtvých v Gaze přesáhl 1100, usmrceno bylo 218 dětí, dvě třetiny z nich mladších 12 let

28. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Boje mezi Hamasem a Izraelem pokračovaly v neděli navzdory celé řadě oznámení o příměří, vyhlášeném z obou stran, která však druhá strana hned odmítla v souvislosti se vzájemnými výčitkami.

Americký prezident Barack Obama v telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem Binyminem Netanyahuem vyjádřil své znepokojení nad rostoucím počtem civilních mrtvých a požadoval okamžité, bezpodmínečné příměří.

Z Gazy byly vystřelovány rakety a Izrael prováděl letecké údery v hodinách po apelu od Hamasu požadujícího 24 hodinové příměří od 14 hodin v neděli. Izrael však toto příměří odmítl a Netanyahu se vyjádřil, že Hamas "porušil i své vlastní příměří". "Izrael musí hájit své občany."

Khaled Mišal, šéf Hamasu v exilu, řekl v americké televizi PBS, že Izrael musí ukončit okupaci. "Nejsme fanatici. Nejsme fundamentalisté. Nebojujeme proti Židům, protože to jsou Židi. Nebojujeme proti žádné rase. Bojujeme proti okupantům," řekl.

Počet mrtvých v Gaze stoupl v neděli na více než 1030. Organizace Unicef uvedla, že bylo usmrceno 218 dětí, dvě třetiny z nich byli mladší 12 let. Izraelská armáda uvedla, že bylo usmrceno 43 izraelských vojáků. Dva izraelští civilisté a thajský zemědělec byli usmrceni raketami Hamasu.

Na Západním břehu Jordánu došlo ke střetům mezi Palestinci, protestujícími proti válce v Gaze, a izraelskou armádou. 10 mladíků bylo o víkendu zastřeleno. Asi 600 lidí bylo zraněno, mnozí z nich střelbou.

V Římě požadoval papež František, aby lidé ukončili krveprolévání na světě, aniž by se konkrétně zmínil o Gaze. "Přestaňte, prosím, přestaňte. Žádám vás z celého srdce," řekl během modliteb.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5505

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2014