Proč izraelská operace v Gaze bude pokračovat

29. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Vždy je důležité pochopit perspektivu druhého, a to i v tom případě, že s ní naprosto nesouhlasíme. Neznamená to jeho perspektivu přijmout, a už vůbec ne přijmout a opakovat jeho propagandu; prostě jde o pochopení toho, proč druhý jedná tak, jak jedná.

Izrael nepovažuje svou mezinárodní reputaci za rozhodující. Jeho politická třída je navzájem prorostlá s armádou a hlavní váha spočívá na vojenské perspektivě. A v ní se to, co bylo podniknuto v Gaze až dosud, jeví jako neúplné a nedostatečné.

Studie zohledňující zkušenosti z předchozích podobných operací (Hecht, E.: Operation 'Defensive Pillar' or The Second Gaza War: One Year Later. In: The Journal of Military Operations, Volume 2 / Issue 3 / Summer 2014. P. 4.) vede k následujícím závěrům:

  • Pokusy potlačit raketovou palbu protivníka letectvem jsou neefektivní, s infrastrukturou ukrytou pod zemí může dále stupňovat útoky raketami. Zničit lze pouze velké odpalovací rampy raket dlouhého doletu.
  • Ačkoliv velká část odpálených raket dopadne mimo zamýšlený cíl, při jejich množství stojí mezi nimi a obětmi z řad izraelských civilistů pouze protiraketový systém Iron Dome.
  • Tento systém je mnohonásobně dražší než levné rakety odpalované protivníkem a má omezenou kapacitu. Pokud bude protivník pálit dostatečně dlouho, Iron Dome spotřebuje antirakety a nebude moci izraelské civilní obyvatelstvo dále chránit.
  • Než k uvedenému dojde, je třeba obsadit prostor, odkud je vedena raketová palba proti Izraeli, pozemními jednotkami, a přinejmenším dosáhnout toho, aby dělostřelecké rakety malého doletu nebyly schopny zasáhnout izraelské území.

V této logice uvažuje izraelské vedení, když se rozhodlo pokračovat v pozemní operaci proti Gaze. Jeho minimálním cílem je vytvořit v Gaze dočasně oblast pod izraelskou kontrolou, z níž nebude možno ostřelovat Izrael, dříve, než systém Iron Dome vyčerpá svou kapacitu. Další případné cíle jsou spíše výrazem přehnaných ambic a reakce na politický tlak zprava, než výrazem logiky izraelských generálů určujících agendu pro izraelské politiky.

0
Vytisknout
8361

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2014