Generální tajemník OSN ostře odsoudil izraelský útok na školu OSN

30. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

< Zakrvavené polštáře ve škole OSN, kde bylo usmrceno 15 civilistů a 100 zraněno.

Činitelé OSN charakterizovali zabíjení spících dětí hanbou světa a obvinili Izrael z vážného porušení mezinárodního práva poté, co se stala ve středu terčem dělostřelecké palby škola OSN v Gaze. Při ranním útoku na školu OSN v uprchlickém táboře Džabalia byla škola během intenzivního celonočního bombardování zasažena pěti dělostřeleckými granáty. 15 osob bylo usmrceno, více než 100 osob bylo zraněno.

Pan Ki-moon, generální tajemník OSN, konstatoval, že tento útok byl "šokující a neospravedlnitelný" a požadoval, aby byli pachatelé "pohnání k zodpovědnosti a k spravedlnosti". Boje v Gaze pokračovaly během dne navzdory čtyřhodinovému humanitárnímu příměří, které Izrael ohlásil od 15 hodin. Izraelci ve středu odpoledne ostřelovali trh, přeplněný lidmi, a usmrtili tam nejméně 17 osob, včetně jednoho novináře, a zranili asi 200 osob. Zdravotní činitelé v Gaze konstatovali, že lidé šli nakupovat na trh, protože se domnívali, že platí příměří. Podle svědků lidi zasáhlo několik dělostřeleckých granátů už na útěku.

Útok na uprchlíky a děti ve škole OSN odsoudily i Spojené státy, ale odmítly za něj kritizovat Izrael, dodaly, že se musí vyšetřit, kdo byl vinen. To odmítl generální tajemník OSN Pan Ki moon, který konstatoval, že existuje dostatečné množství důkazů, že je vinen Izrael.

V televizních rozhovorech projevují představitelé Iráku i Hamasu stejnou neústupnost a obviňují z masakrování druhou stranu.

Izraelské obyvatelstvo stojí neochvějně za svou vládou a armádou a jeho protipalestinské postoje výrazně přitvrzují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5913

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2014