Jak teď vypadají televizní zprávy v západní Evropě. Proč je v ČR v těchto věcech cenzura? Novináři se bojí? Čeho?

31. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Moderátor Channel Four News Jon Snow:

Izrael zaútočil na dívčí školu OSN v Gaze a usmrtil 15 uprchlíků, kteří tam našli útočiště. Desítky lidí byly zraněny.

A další útok na trh ve čtvrti Šedžaja, která byla o víkendu téměř úplně zničena. 17 osob bylo usmrceno. 150 zraněno.

Dobrý večer. Počet mrtvých v Gaze dosáhl 1300. Téměř 100 lidí bylo usmrceno dnes. OSN charakterizovala útok na svou školu jako vážné porušení mezinárodního práva. Dodala, že poskytly izraelským bezpečnostním jednotkám přesné koordináty této školy sedmnáctkrát. Dnes vysíláme živě z Gazy a budeme také živě hovořit s vysokým představitelem organizace Hamas.

A v Izraeli samotném: Tři další izraelští vojáci dnes zemřeli a my informujeme o tom, jak se tamější postoje vůči válce přitvrzují. (...)



Toto je začátek britských Channel Four News, které se vysílaly ve středu 30.7. 2014 v 19 hodin. Všemu britskému rozhlasovému a televiznímu zpravodajství vévodí hrůzy z Gazy. Proč tomu tak není v ČR? (JČ)

Channel Four News

Hněv nad izraelským útokem na školu OSN v Gaze

31. 7. 2014

čas čtení 8 minut



Jon Snow: Takže jim Izrael řekne, že musí odejít ze svých domovů, protože by se mohli stát terčem útoků. Odebrali se do místní školy OSN, kde nalezli útočiště. Jenže i tu školu izraelská armáda vybombardovala. Usmrtila nejméně 15 osob a zranila mnohem víc. Ten incident je dalším důkazem, že dnes není v Gaze skoro jediné místo, které by bylo bezpečné.

Izraelské tanky, letadla a válečné lodě dál tvrdě útočily na úzký pruh země, jímž je Gaza. Je pouze 51 kilometrů dlouhá a na nejširším místě jen 11 km široká. A bydlí tam téměř 2 miliony lidí.

Izraelská armáda vytvořila tříkilometrovou "nárazníkovou zónu" u vnitřních hranic Gazy směrem do jejího vnitrozemí. Tak Izrael dnes ovládá 44 procent území Gazy. Ve středu uvedlo OSN, že před úsvitem zaútočilo izraelské dělostřelectvo na rodiny, které se skrývaly ve škole OSN v Džibalii. 15 dětí bylo usmrceno, desítky dalších byly zraněny. OSN konstatuje, že je to po šesté, co jedna z jejich škol byla vybombardována. Přiznává, že ve třech jejích školách byly nalezeny rakety Hamasu.

Letecký úder v sousedství Khan Yunisu usmrtil nejméně 5 osob, zranil 15 a zklividoval několik příbytků. Izrael uvedl, že se zaměřuje na Hamas.

A 17 lidí bylo usmrceno a 150 zraněno izraelskými střelami a raketami v nárazníkovém městě Šedžaja. Jehož část byla o víkendu izraelskými útoky zničena.

Reportér Paul Mason se k nám nyní připojí z nemocnice al Šifa. Paule:

Paul Mason: Jone, tohle je místo, kde příměří mohou být stejně tak vražedná jako války. Izraelci vyhlásili v 16 hodin příměří a lidi šli nakupovat na trh. Co se stalo pak, budeme teď vysílat velmi znepokojující záběry:

Izrael dál zintenzivní vojenskou ofenzívu v Gaze navzdory mezinárodním protestům

30. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Izraelský bezpečnostní kabinet v rozhodl, že od středy od večera bude pokračovat s intenzivními vojenskými údery proti Gaze, navzdory silným mezinárodním protestům. Podle premiéra Binyamina Netanyahua není Izrael "blízko příměří", citoval list Haaretz nejmenovaného vysokého vládního činitele. Izrael podle něho zohlední jen takové návrhy příměří, které "vezmou v úvahu důležité potřeby Izraele". Vojenské operace Izraele v Gaze budou pokračovat a izraelská armáda "ještě více zintenzivní své útoky proti Hamasu a dalším teroristickým organizacím".

Generální tajemník OSN ostře odsoudil izraelský útok na školu OSN

30. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

< Zakrvavené polštáře ve škole OSN, kde bylo usmrceno 15 civilistů a 100 zraněno.

Činitelé OSN charakterizovali zabíjení spících dětí hanbou světa a obvinili Izrael z vážného porušení mezinárodního práva poté, co se stala ve středu terčem dělostřelecké palby škola OSN v Gaze. Při ranním útoku na školu OSN v uprchlickém táboře Džabalia byla škola během intenzivního celonočního bombardování zasažena pěti dělostřeleckými granáty. 15 osob bylo usmrceno, více než 100 osob bylo zraněno.

Pan Ki-moon, generální tajemník OSN, konstatoval, že tento útok byl "šokující a neospravedlnitelný" a požadoval, aby byli pachatelé "pohnání k zodpovědnosti a k spravedlnosti". Boje v Gaze pokračovaly během dne navzdory čtyřhodinovému humanitárnímu příměří, které Izrael ohlásil od 15 hodin. Izraelci ve středu odpoledne ostřelovali trh, přeplněný lidmi, a usmrtili tam nejméně 17 osob, včetně jednoho novináře, a zranili asi 200 osob. Zdravotní činitelé v Gaze konstatovali, že lidé šli nakupovat na trh, protože se domnívali, že platí příměří. Podle svědků lidi zasáhlo několik dělostřeleckých granátů už na útěku.

Útok na uprchlíky a děti ve škole OSN odsoudily i Spojené státy, ale odmítly za něj kritizovat Izrael, dodaly, že se musí vyšetřit, kdo byl vinen. To odmítl generální tajemník OSN Pan Ki moon, který konstatoval, že existuje dostatečné množství důkazů, že je vinen Izrael.

V televizních rozhovorech projevují představitelé Iráku i Hamasu stejnou neústupnost a obviňují z masakrování druhou stranu.

Izraelské obyvatelstvo stojí neochvějně za svou vládou a armádou a jeho protipalestinské postoje výrazně přitvrzují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vedoucí činitel OSN ostře odsoudil vraždění civilistů izraelskou armádou ve škole OSN

30. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Nejméně 19 Palestinců bylo usmrceno a asi 90 jich bylo zraněno ráno ve středu, když během druhé noci intenzivního bombardování bylůa zasažena další škola OSN v Gaze. Pierre Krahenbuhl, generální komisař úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA odsoudil "co nejsilněji toto vážné porušení mezinárodního práva izraelskými jednotkami".

Krahenbuhl konstatoval v prohlášení: "Včera večer byly usmrceny děti, které spaly vedle svých rodičů na zemi třídy v úkrytu OSN v Gaze. Děti, vražděné ve spánku, to je urážka nás všech, je to zdroj univerzální hanby. Dnes stojí svět zostuzen.

BBC: Je velmi obtížné ospravedlnit, co se tady stalo

30. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Edward Stourton, reportér pořadu rozhlasu BBC World at One: Činitelé OSN velmi otevřeně odsoudili izraelský útok na školu OSN ve středu ráno. Izraelská armáda tvrdila, že reagovala na střelbu extremistů nedaleko školy. Chris Morris tam je a poslal nám tuto zprávu:

Chris Morris: Jsem v budově základní dívčí školy v Džabalie. Tady to je, kde podle OSN asi v pět hodin dnes ráno dopadlo několik dělostřeleckých granátů izraelské armády. Na místo, kde spalo více než 3000 uprchlíků. V tomto rohu budovy dopadl jeden dělostřelecký granát. Je tady obrovská díra ve zdi, kudy střela prolétla. Všude jsou rozházeny zbytky drátěné sítě. Leží tady zbytky elektrických kabelů. Na zdi vedle mě vizí kresba usměvavé malé holčičky se švihadlem. Hned pod obrázkem jsou kusy peřin a šatstva a jednotlivé rozházené boty. Peřiny jsou vyrobené z purporové pěny a jsou pokryté tmavěčervenými skvrnami od krve.

Činitel OSN: Musí se vyšetřit, kdo nese za masakr ve škole OSN trestní odpovědnost

30. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Edward Stourton, reportér pořadu rozhlasu BBC World at One: Hamas konstatoval, že OSN musí přijmout odpovědnost a ochraňovat osoby, které hledají ve školách útočiště. Pokud to nedělá, odráží to slabost OSN a její podřízenost izraelské aroganci. Chris Gunness je z OSN. Požádal jsem ho o reakci na prohlášení, že na izraelskou armádu někdo střílel z míst blízkých škole.

Chris Gunness: No musíte se jich zeptat, jestli to ospravedlňuje zásah školy, která byla designovaným útočištěm OSN pro uprchlíky v této oblasti a zabití lidí, kteří se tu skrývali. Musíte se jich zeptat, zda to odpovídá konceptu rozlišování a přiměřenosti a obecněji, ospravedlňuje to střelbu na bezpečné útočiště OSN? My jsme je informovali sedmnáctkrát, SEDMNÁCTKRÁT, o umístění této školy, a dali jsme jim jasně najevo, že je ta škola plná uprchlíků.

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí:

Za všechno může Hamas

30. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Edward Stourton, reportér pořadu rozhlasu BBC World at One: Paul Hershman je mluvčí izraelského ministerstva zahraničí. Pane Hershmane, lidi na tom, co říkal Chris Gunness, bude šokovat, že vám OSN řekla sedmnáctkrát, kde tato škola OSN je a že je plná uprchlíků. Což vy ovšem víte stejně. Předpokládám, že takovéto informace předáváte velitelům na bojišti?

Paul Hershman: Nechci se hádat s Chrisem Gunnessem. Faktem je, že pravdivost jeho výroků je prokázána jako nepravdivá.

Edward Stourton: V jakém smyslu? Zabývejme se tímto konkrétním příkladem a řekněte mi, co říkal nepravdivého.

Reportér Channel Four News Jonathan Miller:

To, co jsem právě zažil v Gaze, je nejvíc šokující za všechna dlouhá léta mé novinářské práce

30. 7. 2014

čas čtení 5 minut

Reportér Channel Four News, který se právě vrátil z Gazy, konstatoval v rozhovoru pro londýnskou rozhlasovou stanici LBC Radio, že to, co právě zažil v Gaze, byla nejvíce šokující zkušenost za celá dlouhá léta, kdy pracuje jako novinář:

Jonathan Miller: Pro mě bylo tím okamžikem úterý ráno před čtrnácti dny, promiňte, bylo to vlastně v úterý odpoledne, kdy byly usmrceny na pláži čtyři děti, ve vzdálenosti asi 150 metrů od místa, kde jsem stál. Bylo to jiné. Bylo to nevysvětlitelné. Proč se na ně střelci zaměřili? Bylo úplně jasné, že jsou to děti, které pobíhají po písčité pláži. Byl to druhý úder, který usmrtil tři z těchto dětí. I kdyby ten první úder byl cílen na možnou skupinu extremistů, kteří by se skrývali v tamějších rybářských kůlnách, a ten první úder usmrtil jedno dítě. Druhý úder usmrtil děti zjevně běhající po pláži. Televizní záběry to později potvrdily. Účastnil jsem se celé scény, stejně jako mnoho dalších novinářů v hotelu na té pláži. Ošetřovali jsme některé zraněné děti.

Zatímco je svět šokován masakrováním v Gaze, americký Kongres schvaluje dalších 225 milionů dolarů vojenské pomoci pro Izrael

30. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Associated Press na Twitteru: "Zatímco většina světa sleduje s hrůzou masakrování v Gaze, americký Kongres se může přetrhnout svou podporou Izraele. Chystá se schválit dalších 225 milionů dolarů pro izraelský protiraketový štít."
  • Konzervativní britský deník Daily Telegraph zveřejnil zrychlené video, na němž je vidět, jak izraelská armáda zničila celou čtvrť v Gaze během jediné hodiny.
  • Konzervativní britský ministr zahraničí Philip Hammond ve středu ráno konstatoval v rozhlase BBC, že západní mínění "se rychle obrací proti Izraeli v důsledku rozsahu vojenských akcí v Gaze." Británie prý pracuje za scénou na scénáři příměří v Káhiře, avšak není naděje, že by brzo bylo uzavřeno. Hammonda se v rozhlase pětkrát ptali, zda jsou izraelské vojenské akce v Gaze nepřiměřené. Odmítl se k tomu vyjádřit.
  • Zpráva OSN varuje, že pomocné humanitární operace v Gaze se blíží kolapsu. UNRWA zveřejnila naléhavý mimořádný apel prosící o finanční prostředky.
  • Izraelský výzvědný důstojník vyjádřil pochybnosti, že vraždu tří izraelských mladíků, která vyvolala nynější válku, spáchal Hamas.
  • Tisková kancelář Agence France Presse zveřejnila na Twitteru fotografii zraněného palestinského dítěte ve škole OSN v Beit Lahia, viz zde vpravo.
  • Pierre Krähenbühl, generální komisař UNRWA, ostře odsoudil útok na školu OSN v Jabalie, kde se skrývaly ženy a děti. Izraelská armáda tvrdí, že v blízkosti školy OSN odpalovali dělostřelecké granáty ozbrojenci z Hamasu.
  • Reportér Sky News Sherine Tadros píše na Twitteru, že dnes ve 13 hodin bylo dalším úderem v Gaze usmrceno 7 členů jedné a 10 člené druhé palestinské rodiny.

Průběžné zpravodajství z Gazy v angličtině ZDE

MH17: Drtivá většina Rusů je přesvědčena, že malajské letadlo sestřelil Kyjev

30. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Západní politikové tvrdí, že raketu země-vzduch, která sestřelila malajské dopravní letadlo MH-17, při čemž zahynulo 298 osob, pravděpodobně sestřelili proruští vzbouřenci. Minulý týden prezentovalo ruské ministerstvo obrany záběry ze satelitu a z radaru, podle nichž prý se nedaleko malajského letadla vyskytly v době jeho pádu ukrajinské rakety země-vzduch a ukrajinské stihačky. Ruský prezident Vladimír Putin požaduje plné vyšetření této havárie, ale také se vyjádřil, že "vláda, nad jejímž územím se to stalo, je odpovědná za tuto strašlivou tragédii."

Z průzkumu, které provedla nezávislá ruská organizace Levada Centre, vyplývá, že 82 procent Rusů je přesvědčeno, že malajské letadlo sestřelila Ukrajina. 46 procent se vyjádřilo, že si myslí, že letadlo sestřelila ukrajinská střela země-vzduch, 36 procent osob je přesvědčeno, že malajské letadlo sestřelila ukrajinská stihačka. Jen tři procenta osob si myslí, že za sestřelení letadla nesou odpovědnost proruští vzbouřenci.

Sociolog z Levada Centre Denis Volkok uvedl, že za tento převažující názor v Rusku je odpovědná státní televize, která v Rusku vytváří veřejné mínění. 94 procent Rusů spoléhá pro informace o událostech na Krymu a v Ukrajině na ruskou státní televizi.

"V televizi se vytváří jiná realita, kde vládnou jiné teorie, jiná historie, jiné záběry, které dělají rovnítko mezi ukrajinskými jednotkami a fašisty," uvedl Volkov.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Moskva navrhne "mírovou misi" svých vojsk na Ukrajině

30. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Moskva v Radě bezpečnosti OSN navrhne rezoluci o rozmístění ruských mírotvorců v zóně pádu malajsijského boeingu.

Oznámil to ve středu šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov setkání s mladými tádžickými diplomaty v Dušanbe.

17. července na východě Ukrajiny došlo k sestřelení letu MH17 společnosti Malaysia Airlines na trase Amsterdam-Kuala Lumpur. Všech 298 cestujících a 15 členů posádky zahynulo. Ukrajinská strana tvrdí, že letoun sestřelil separatisty s pomocí systému PVO Buk, který získali z Ruska. Rusko předložilo velké množství alternativních vyšetřovacích verzí a ukrajinskou odmítá.

Podrobnosti v ukrajinštině: ZDE

Gaza:

Izraelská armáda v noci na středu zasáhla další školu OSN. Usmrtila přes noc více než 40 osob

30. 7. 2014

čas čtení 4 minuty

Nejméně 15 Palestinců bylo usmrceno a 90 zraněno brzo ráno ve středu, když izraelská armáda ostřelovala školu OSN, v níž se skrývali před jejími útoky civilisté. Noc z úterý na středu byla již druhou nocí nesmírně intenzivního izraelského bombardování Gazy.

Zdravotničtí činitelé v Gaze konstatovali, že při intenzivních leteckých úderech a ostřelování tanky zahynulo ve čtvrti Jabaliya v Gaza City nejméně 43 osob. Počet mrtvých zahrnuje i lidi ve škole, kteří se tam skryli po útěku ze svých vlastních příbytků. Pokračovalo také bombardování Gazy z ozbrojených izraelských člunů.

Poslední dvě noci byly svědkem nejintenzivnějšího bombardování během této izraelské ofenzívy v Gaze. Za 23 dní bylo usmrceno více než 1240 Palestinců, většina z nich civilisté. Na izraelské straně zahynulo 53 vojáků a 3 civilisté.

Třetí případ skladování raket ve škole provozované OSN

30. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Ve škole, která sloužila jako humanitární přístřeší pro mnoho vysídlených Palestinců v Gaze, byly nalezeny dělostřelecké rakety. Jde o třetí takový případ, který UNRWA poskytující humanitární pomoc Palestincům a provozující přes 200 škol v pásmu Gazy za poslední dva týdny nahlásila.

Rusko chystá k boji rakety středního doletu

30. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Vztahy mezi Ruskem a USA se vyostřují. Včera západní média informovala, že administrativa prezidenta USA Baracka Obamy odeslala hlavě Ruské federace Vladimiru Putinovi dopis vyjadřující vážné znepokojení v souvislosti s porušením Rusko zavazující dvoustranné Smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF Treaty) z roku 1987. V dopise se tvrdí, že "Ruská federace porušila závazky... nevyvíjet, nevyrábět a nerozmisťovat pozemní křídlaté střely s doletem od 500 do 5,5 tisíce km".

Komentář k ukrajinské krizi

Obviňování Putina "zní silně jako válečná propaganda"

30. 7. 2014

čas čtení 11 minut

V konfliktu kolem Ukrajiny buší Západ do Vladimíra Putina. Ruskému prezidentovi vyčítají neoimperialistickou politiku. Putinova politika je přitom doslova umírněná, napsal v listě Stern německý filozof Julian Nida-Rümelin. (Autor vyučuje filozofii a politickou teorii v Mnichově a v Berlíně. V prvním kabinetu spolkového kancléře Schrödera zastával úřad státního ministra pro kulturu.)

Julian Nida-Rümelin ve svém příspěvku píše: "Vnucuje se dojem, že cílem této strategie rozšiřování EU na Východ bylo i připravit Rusko o jednu z posledních zbylých sfér jeho hospodářského vlivu."

Steinmeier: "V sázce je evropský mír"

30. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

List Spiegel přinesl rozhovor s německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem o sankcích proti Rusku.

EU si přeje posilovat sankce proti Moskvě krok za krokem. Co vás vede k naději, že pokračování politiky, která během několika minulých měsíců nevedla k žádaným výsledkům, nyní povede k úspěchu?
V diplomacii neexistují záruky - a to platí zvláště pro krizové situace. Fakt, že jsme nedosáhli trvalé deeskalace, nicméně neznamená, že jiný typ akce by byl úspěšnější. Nevím, zda si Rusko přeje být našim partnerem, nebo protivníkem. Budeme muset počkat a uvidíme. Co je jisté je, že zůstane sousedem Evropy a měli byste být schopni mluvit se svými sousedy. Proto je náš kurs správný. Budeme zvyšovat tlak, ale současně budeme připraveni jednat s Ruskem o deeskalaci konfliktu.

Vraždění a ničení po celé Gaze pokračuje

29. 7. 2014

čas čtení 5 minut



Moderátor Channel Four News Jon Snow: V úterý došlo v Gaze k nezuřivějšímu bombardování za celý třítýdenní konflikt. Desítky Palestinců byly usmrceny, jak izraelská armáda tvrdě ostřelovala na cíle po celé Gaze ze vzduchu, ze země i z moře. Vyřazena byla hlavní elektrárna v Gaze, a tak byla přerušena dodávka elektrického proudu do Gaza City. Postihlo to také vodárenskou strukturu, takže přestala téci pitná voda. Televizní studia organizace Hamas se taky staly terčem útoku. V přestřelkách s extremisty, kteří překročili hranice do Izraele, bylo usmrceno pět izraelských vojáků. Za okamžik budeme živě vysílat z Izraele. Ale nejprve k Paulu Masonovi v Gaze. Paule?

Paul Mason: Johne, pouhých pět kilometrů tímto směrem je fronta moderní války: tanky, bezpilotní letadla, dělostřelectvo, ostřelovači, vysoce motivovaní vojáci. Připraveni se navzájem usmrtit při nejbližší příležitosti.

Problém je, že tento svět je smísen se světem obchodů s domácími zvířaty, benzínových stanic, dětských školek, lidí vyhnaných ze svých domovů, kteří večeří na trávě, a když tyto oba světy smísíte, dostanete tohle: 1200 palestinských mrtvých a většina z nich byli civilisté. A na izraelské straně 53 mrtvých vojáků a 3 mrtvé civilisty. Dochází k masakrování prostě proto, že celá tato záležitost je stlačena do prostoru asi čtyř nebo pěti kilometrů naprosto zdevastované země.

Bývalý izraelský velvyslanec v USA

"Hamas je zlá, středověká, rasistická, genocidní organizace"

30. 7. 2014

čas čtení 6 minut



Moderátor Channel Four News Jon Snow: Těsně před začátkem vysílání jsem hovořil s bývalým izraelským velvyslancem v USA Michaelem Orenem. Zeptal jsem se ho nejprve, zda je načase akceptovat, že vojenské řešení tohoto konfliktu je nedosažitelné:

Michael Oren: No, záleží to na tom, jak definujete vojenské řešení. Vojenský aspekt je důležitou součástí tohoto řešení. Hamas se sám nevzdá svých raket, pokud k tomu nebude donucen. S příslušnou podporou, časem a prostorem dokáže izraelská armáda odstranit hrozbu tunelů Hamasu pod hranicí a vyvinout tlak na Hamas. To povede k tomu, co z egyptské, izraelské perspektivy a perspektivy palestinské správy by bylo příznivým důsledkem tohoto konfliktu.

Jon Snow: Vy ale ignorujete situaci a přežití obrovského množství žen, dětí, civilistů v Gaze. Kteří jsou terčem vašich vojenských útoků.

Amnesty International: Vyřazení elektrárny v Gaze je dalším kolektivním trestem pro obyvatele Gazy

29. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Izraelská armáda v úterý intenzivně bombardovala Gazu, ale bombardování ještě výrazně zesílilo za poslední půlhodinu, informovala reportérka britské televize Sky News Sherine Tadros v 16 hodin středoevropského času. Dodala, 8 osob bylo Izraelci usmrfceno a desítky byly zraněny v uprchlickém táboře Jabalia.
  • Organizace Amnesty International konstatuje, že vyřazení jediné elektrány v Gaze z provozu izraelskou dělostřeleckou palbou představuje "další kolektivní trest pro Palestince". Amnesty International vyzvala Velkou Británii, aby přestala vyzbrojovat
  • Palestinské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že v úterý bylo v Gaze usmrceno 100 osob, takže celkový počet mrtvých je 1200.
  • V Gaze byla vyřazena z provozu jediná elektrárna poté, co izraelská armáda vybombardovala její zásobárnu paliva. Už předtím měla Gaza omezenou dodávku elektrického proudu, protože elektrické vedení z Izraele bylo poškozeno nedávnými boji.
  • Izraelská armáda ve středu bombardovala také přístav, uprchlický tábor, čtyři mešity a příbytek vedoucího představitele Hamasu. Izraelská armáda tvrdí, že v mešitách byly skrývány zbraně.
  • OSN uvádí, že deset procent všech obyvatel Gazy nyní uprchlo ze svých domovů a hledá útočiště v krytech či ve školách OSN.
  • Zástupce Organizace pro osvobození Palestiny v úterý oznámil, že dvě extremistické organizace v Gaze - Islámský džihád a Hamas - údajně souhlasily s novým čtyřiadvacetihodinovým příměřím. Hamas to rychle dementoval.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Paradoxy dějin

30. 7. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Asi většina lidí, kteří sledují mou publicistiku, ví, že mám rád euroatlantickou civilizaci a že hegemonii USA považuji za asi nejlepší možné řešení v možnostech historických reálií. USA jako kterýkoli jiný hegemon v minulosti páchaly a páchají množství zločinů, ale na rozdíl od jiných hegemonů umožňují nebývalou míru svobody, kritiky (příkladem může být Noam Chomsky, který přes svou tvrdou kritiku americké politiky jako zločinecké po celý život učil na prestižní americké vysoké škole a nebyl americkou vládou zlikvidován) a veřejné kontroly.

Belgie požaduje, aby zboží z nezákonných izraelských osad na palestinském území bylo jasně označeno

30. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Belgické ministerstvo hospodářství požaduje od obchodníků, aby rozlišovali mezi zbožím, které na Západním břehu Jordánu produkují Palestinci a Izraelci. Nemá to prý nic společného s nynějším konfliktem, ale je to v souladu s předpisy Evropské unie, podle nichž musejí být spotřebitelé informováni o původu zboží, které kupují. Tatáž praxe už existuje v Británii a v Dánsku.

Izrael kritizuje snahy označovat zboží, které vyrábějí lidé v izraelských osadách na palestinském území anebo odlišovat je od zboží vyráběného Palestinci, protože je to prý "pokus vnutit Izraeli vytvoření palestinského státu".

Izraelské osady na palestinském území na Západním břehu Jordánu nejsou podle mezinárodního práva považovány za součást izraelského státu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jon Snow: Sdílíme odpovědnost za ty mrtvé

29. 7. 2014

čas čtení 4 minuty

Tento video apel Jona Snowa zhlédlo na internetu už více než milion diváků. Nevysílal se však v samotném televizním zpravodajství Channel Four News. James Ball v deníku Guardian vysvětluje, že je to proto, že britské právo zakazuje televizním stanicím, aby jejich reportéři vyjadřovali na obrazovce osobní názor, a argumentuje, že je to zastaralé pojetí, které prý stejně televizní novináři často obcházejí a v době mísení internetu a televize je zejména mladá generace zvyklá na to, že analytici vyjadřují názor. Zasazuje se o to, aby měly uznávané autority, jako je Jon Snow, právo vystoupit na obrazovce se svědectvím o tom, co zažily a co si o tom myslí. (JČ)



Jon Snow, moderátor Channel Four News: Vrátil jsem se a v pohodlí tohoto studia je obtížné si představit, že jsem kdy byl v zahraničí. Nemusím si to ale představovat, protože to, co jsem viděl, je stále ještě vyryto v mé paměti.

Nevěděl jsem, co vím teď. Totiž, že ti lidé, kteří bydlí v Gaze, jsou většinou, neuvěřitelně, mladí. Jejich průměrný věk je 17 let. To znamená, že téměř čtvrt milionu jich je mladších deseti let.

A víte, jestliže znáte nějaké desetileté děti, sedmileté děti, pětileté, čtyřleté děti, představa, že v chaosu válečné zóny dokážete své děti zvládnout, že budou někde, kde mohou být zastřeleny, je - - prostě nepředstavitelná. Děti tohoto věku prostě není možné zvládnout a donutit je, aby byly na jednom místě.

A ve velmi silně přelidněné městské oblasti, jestliže se rozhodnete odpalovat rakety, dělostřelecké granáty a všechny ostatní zbraně, nevyhnutelně budete zabíjet děti. A to právě dělají.

Mně utkvěl v paměti jeden konkrétní okamžik, nade všechny ostatní. A to bylo, když střela pronikla na třetí patro nemocnice Šiva, na jedno z dvou pater, věnovaných léčení dětí. Tam jsem se seznámil s Mahou. Děsivým způsobem zraněnou šrapnelem, který zranil její páteř. Tady jsem viděl onu dva a půl letou holčičku, s obrovskými hnisavými ranami kolem jejích očí, které vypadaly jako oči pandy. Téměř vůbec nemohla otevřít oči.

Bylo to důsledkem prasklé lebky a zlomeného nosu.

Já se těch scén v mysli nemohu zbavit. A vy taky ne, protože ty záběry jsou všude.

Jsou podstatou toho, co se děje. V Gaze.

Samozřejmě Hamas zase střílí rakety do Izraele. Doufají, v ideálním případě, jak by oni řekli, že ty rakety budou zabíjet Izraelce. Jenže Izrael si za americké peníze vybudoval brilantní protiraketový štít, který zabraňuje raketám, aby doletěly do cíle.

A to je velký rozdíl. K utrpení dochází u pozemních jednotek, většinou jsou to dvacetiletí chlapci, kteří jsou zabíjeni.

Tak když jsem naposledy hovořil s norským lékařem, který je jedním ze zdravotníků, kteří odstraňují důsledky tohoto bombardování, zeptal jsem se ho, kolik dětí bylo zraněno.

Mají seznam 1310 zraněných dětí.

Kolik je dětí mrtvých? 166, ale ten počet neustále roste.

A tohle způsobuje, že jde o něco, s čím se musíme vyrovnat my všichni. Musíme vědět, že nějakým způsobem sdílíme odpovědnost za ty mrtvé. Protože pro nás to vůbec není prioritou, zastavit toto zabíjení.

Naše OSN, naše vláda, náš svět se o to zase tolik nezajímá.

To, že se vy na tohle díváte, že jste se rozhodli se na toto video podívat, znamená, že máte motivaci s tím něco udělat.

A to je, konec konců, největší naděje, kterou lidé v Gaze mají.

Nemůžeme dovolit, aby to pokračovalo.

Pokud má naše zpravodajství nějakou cenu, pokud jste vy ochotni se dívat a poslouchat a číst, dohromady můžeme situaci změnit.

Gaza a národ, který to nepochopil

30. 7. 2014

čas čtení 7 minut

Česká mainstreamová média se příliš neobtěžují informovat veřejnost o probíhajícím izraelském útoku na pásmo Gazy. Cílem operace Ochranné ostří je podle Izraele zničení raketového arzenálu Hamásu a také zničení tunelů, kterými členové Hamásu pronikali na izraelské území. Od 8. července zemřelo přes tisíc palestinských civilistů a nejméně 3 tisíce Palestinců jsou zraněny. Mezi nimi vysoké procento dětí a žen. Necelým dvěma milionům obyvatel Gazy se nedostává zdravotnického materiálu, potravin a vody. Nemocnice jsou přeplněné a na chodbách leží živí vedle mrtvých, raněné děti vedle svých raněných rodičů. Zahraniční lékaři působící v Gaze blogují o hrůzách, které viděli a kterých se prý nikdy nezbaví, píše Barbora Hunčovská.

Európsku trať do Donecka!

30. 7. 2014 / Juraj Mesík

čas čtení 4 minuty

"Chceme, veľmi - veľmi chceme, aby ste vyhrali voľby," povedal v máji 1998 Boris Jeľcin expremiérovi Mečiarovi. "Máme také vzťahy so Slovenskom, že naše ďalšie kontakty s vami budú v záujme obidvoch štátov," vyhlásil, keď 4 mesiace pred prelomovými voľbami prijal v Kremli mimoriadne početnú delegáciu slovenských politikov, medzi ktorými bol premiér, šesť ministrov, 20 ďalších členov sprievodu, 13 podnikateľov aj 15 novinárov.

Jak udělat z Klause génia

30. 7. 2014 / Pavel Urban

čas čtení 3 minuty

Podle Josefa Mrázka jsou nízké platy v České republice v porovnání se zahraničím dány chybnou devizovou politikou. Zejména v devadesátých letech, kdy nízký kurz koruny umožnil "výprodej národního majetku za zlomek jeho hodnoty".

Je nutno zlikvidovat 11 izraelských mýtů o Gaze, Hamasu a o válečných zločinech

29. 7. 2014

čas čtení 11 minut

Na člověka opravdu dělá velký dojem izraelský vládní propagandista, mluvčí premiéra Netanjahua Mark Regev, píše v americkém deníku The Huffington Post jeho politický ředitel Mehdi Hasan. Tito lidé jsou opravdu mistry propagandy. Vlastně, jak o víkendu odhalil britský deník Independent a jeho komentátor Patrick Cockburn, "učebnice, kterou používají, je profesionální, na podrobném výzkumu založená a tajná studie o tom, jak ovlivňovat média a veřejné mínění v Americe a v Evropě".

Řekněme to jasně: nejsem žádným fanouškem Hamasu, brutální a antisemitské organizace, kterou obviňují Amnesty International a další nevládní organizace z porušování lidských práv lidí v Gaze a z válečných zločinů proti lidu Izraele. Odpalovat rakety do civilních oblastí není ospravedlnitelné podle mezinárodního práva, i když je to prezentováno jako součást (legitimního) boje proti cizí vojenské okupaci.

Avšak v posledních dnech debatuji se stoupenci Izraele o jeho nejnovějším útoku na Gazu v rozhlase a na Twitteru a překvapilo mě nejen, jak obrovské množství naprosto nepodložených tvrzení tito stoupenci Izraele šíří a s jakým to činí sebevědomím, elegancí a propagandistickou disciplínou. Podle proizraelských aktivistů, podporujících izraelskou armádu, nese vinu za všechno Hamas.

To je, samozřejmě, naprostý nesmysl. Abych citoval zemřelého amerického senátora Daniela Patricka Moynihana: "Máte právo na svůj názor. Ale nemáte právo na svá vlastní fakta."

Takže, v Moynihanově duchu, zde je 11 dementi, plně založených na faktech, je to 11 dementi 11 hlavních mýtů, polopravd a vlastním zájmům aktivistů sloužících "argumentů", které neustále šíří různí izraelští mluvčí, jak ve vysílání médií i na sociálních sítích:

Vladimir Putin chce prověřit informaci, kterou dostává od podřízených

29. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V nizozemské Radě bezpečnosti oznámili, že data získaná rozšifrováním zápisnic malajsijského boeingu publikují až po zjištění příčin tragédie. S čím je takové rozhodnutí spojeno v radě neupřesnili. O tom, jak na data z "černých skříněk" budou reagovat v Rusku, uvažuje zvláštní dopisovatel listu Kommersant Andrej Kolesnikov.

Ukrajina "nasadila balistické rakety"

29. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Americké zpravodajské zdroje sdělily CNN, že v bojích na východě Ukrajiny došlo v posledních 48 hodinách k významné eskalaci nasazením balistických raket ze strany vládních sil. Lokalita ani rozsah nasazení nebyly upřesněny.

Ministryně práce a sociálních věcí Mgr. Marksová (ČSSD), tak v praxi vypadá trestání úspěšných!

29. 7. 2014 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Mít dnes práci považuji za úspěch. Mít ji čtyřicet roků, považuji za mimořádný úspěch. Přesto i po tak dlouhé o ni lze přijít. Bohužel se mi to díky erudované (?) šetřivosti guvernéra ČNB Singera, který je rád, že dnes nemusí ve svém národohospodářském nadšení, jak mi z očí do očí řekl, myslet na lidi, ale jen na čísla, stalo.

S upřímnou jízlivostí dodávám, že pokud někde pan guvernér ušetřil, pak na propuštěných zaměstnancích, ale stát z toho, kromě většího počtu nezaměstnaných (dnešní národohospodáři za to paradoxně získávají slávu), nebude mít nic.

Není výzva jako výzva

29. 7. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 10 minut

K výročí rozpoutání masakru, který známe pod pojmem první světová válka, vyšly nejméně dvě výzvy. Jedna je medializovaná a šíří se v některých médiích Evropou, o druhé zatím není ani vidu ani slechu.

Hospodářské noviny přetiskly apel Adama Michnika, kde vyzývá k semknutí proti zřetelně definovanému zlu, konkrétně V. Putinovi. Výzva byla publikována například i v německém deníku Die Welt

Nejsou to bohové!

29. 7. 2014 / Lenka Procházková

čas čtení 11 minut

V příloze je text mého projevu ze včerejšího shromáždění občanů "Evropané proti válce"před ambasádou USA, píše Lenka Procházková.

Akce začala na Klárově, kde jsme se u budovy Úřadu vlády shromáždili v alegorickém průvodu. Vpředu jel Švejk na dobovém invalidním vozíku, s berlou v ruce a nápisem Na Bělehrad (přeškrtnuto) Moskvu! Přítomní policisté nám nebrátili v tom, abychom zazpívali několik protiválečných písní a pak nás doprovázeli na Tržiště k budově velvyslanectví USA. Tam jsme v hustém dešti předvedli program složený z divadelního výstupu, tří písní a projevů. V závěru byla přečtena Výzva občanům USA. Text výzvy v překladech do světových jazyků rozešleme zahraničním médiím. Videonahrávka ze shromáždění bude k dohledání na internetu pod názvem "Evropané proti válce".

Tragédie letu MH17: Kdo a jak nám lže

29. 7. 2014

čas čtení 5 minut

V programu Segodňa.Glavnoje na telekanálu RBK jsem řekl následující: "Od začátku všech ukrajinských událostí, které začaly v prosinci minulého roku, teď poprvé vznikla situace, kdy se objevil nezávislý mezinárodní arbitr nad proti sobě bojujícími stranami. Proto se chci obrátit k našim televizním divákům, aby si teď dobře zapamatovali: Kdo co říká a ve prospěch jaké verze. Protože až se objeví závěr komise... pak sami diváci, každý z nás, dokáže jasně poznat, kdo a jak nám lhal", píše na webu stanice Echo Moskvy expert na efektivitu zbraňových systémů Vadim Lukaševič.

Izraelská morální porážka nás bude pronásledovat léta

29. 7. 2014

čas čtení 5 minut

Pokud se vítězství měří počtem mrtvých, pak jsou Izrael a jeho armáda velkými vítězi, píše v izraelském deníku Haaretz Amira Haas. V nedělí byl počet mrtvých už vyšší než 1000 (70-80 procent z nich byli civilisté).

Kolik dalších mrtvých? 10, 18? Tři další těhotné ženy? Pět mrtvých dětí, jejich oči napůl zavřené, otevřená ústa, v nich jejich mléčné zuby, jejich košile zakrvácené, všechny nesené na jediném nosítku? Pokud vítězství znamená, že nepřítel nahromadí několik zavražděných dětí na jedno nosítko, protože nemá dost nosítek, pak jste zvítězili, šéfe generálního štábu Benny Ganczi a ministře obrany Moše Ya'alone - vy i národ, který vás obdivuje.

Proč izraelská operace v Gaze bude pokračovat

29. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Vždy je důležité pochopit perspektivu druhého, a to i v tom případě, že s ní naprosto nesouhlasíme. Neznamená to jeho perspektivu přijmout, a už vůbec ne přijmout a opakovat jeho propagandu; prostě jde o pochopení toho, proč druhý jedná tak, jak jedná.

Izrael nepovažuje svou mezinárodní reputaci za rozhodující. Jeho politická třída je navzájem prorostlá s armádou a hlavní váha spočívá na vojenské perspektivě. A v ní se to, co bylo podniknuto v Gaze až dosud, jeví jako neúplné a nedostatečné.

Skandální tahanice ve Sněmovně

29. 7. 2014 / Jiří Jírovec

čas čtení 4 minuty

Na první pohled to vypadá jednoduše: na sjetině výsledků hlasování se objeví jiný výsledek než poslanec údajně zvolil zmáčknutím tlačítka. Možnost, že "těchnika bolšaja" selže existuje. Nedá se samozřejmě dokázat, že si poslanec nevymýšlí a tak plénum takovou námitku většinou uzná.

To se stalo při právě probíhající 12. schůzi Sněmovny. Tam se hlasování nepovedlo současné koalici, takže byl schválen přílepek navržený poslancem Urbanem, podle kterého by se měla snížit spotřební daň na pohonné hmoty.

Vedoucí politikové v Kosovu čelí stíhání za zločiny proti lidskosti

29. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Vedoucí politické osobnosti v Kosovu čelí žalobě u mimořádného soudu EU za zločiny proti lidskosti, včetně zabíjení, únosů, sexuálního násilí a dalších zločinů spáchaných na srbské a romské menšině. Vyplývá to z tři roky trvajícího vyšetřování, které vedl hlavní prokurátor soudu. Zprávu o něm v úterý zveřejnil v Bruselu Clint Williamson, americký prokurátor jmenovaný Evropskou unií v roce 2011, aby vyšetřoval etnické očišťování, k němuž docházelo v Kosovu poté, co r. 1999 ukončilo NATO tamější konflikt.

Williamson nejmenuje jednotlivé konkrétní osoby, ale charakterizuje je jako "vysoké činitele bývalé Kosovské osvobozovací armády, kteří bojovali proti srbskému režimu Slobodana Miloševiče. Mnoho bývalých velitelů UCK se dostalo po vyhlášení nezávislosti Kosova r. 2008 do vedení státu. Některé žaloby, vypracované mimořádným vyšetřovacím týmem EU se týkají osob, které jsou stále aktivní v kosovské politice.

Williamsonovo vyšetřování potvrdilo dřívější tvrzení, že v "několika" případech byly ilegálně prodávány orgány získané od popravených vězňů za účelem zisku, avšak 15 let po době, k níž ke zločinům došlo, se vyšetřovací jednotce EU nepodařilo shromáždit dostatečné množství důkazů pro realistické stíhání.

Žaloby za rozsáhlé porušování lidských práv budou mít vážný dopad na budoucnost Kosova a budou zdrojem velkého ztrapnění pro americkou vládu a vlády západoevropských zemí, které nadšeně během války v Jugoslávii Kosovskou osvobozeneckou armádu podporovaly, míní list Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Za posledních 24 hodin vyvraždila izraelská armáda dalších více než 110 osob

29. 7. 2014

čas čtení 3 minuty



Reportér Channel Four News Paul Mason u vybombardované nádrže s palivem jediné elektrárny v Gaze.

V noci z pondělí na úterý Izrael výrazně zintenzivnil své bombardování Gazy poté, co premiér Netanjahu varoval, že ofenzíva potrvá dlouho. Izraelská armáda vyvraždila podle palestinských úřadů dalších více než 110 osob. Podle informací britského rozhlasu byla vyřazena izraelským úderem jediná elektrárna v Gaze a Gaza je tak nyní bez dodávky elektrického proudu.

Izraaelské jednotky se zaměřily na klíčové strategické cíle, včetně domova předáka Hamasu v Gaze, Ismaila Haniyeha, a na budovu, dke sídlí sdělovací prostředky podporující Hamas. Jedenáct osob bylo usmrceno při úderu na dům v uprchlickém táboře Bureij v Gaza City. Izraelská armáda bombardovala přes noc 150 cílů v Gaze.

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění drtivá většina Izraelců tvrdé vraždění Palestinců v Gaze izraelskou armádou podporuje. Jen 3-4 procenta Izraelců zastávají názor, že izraelská armáda používá v Gaze nepřiměřené síly. Naopak mnoho Izraelců si myslí (výsledky ze třech průzkumů ve dnech 14., 16. a 17. července: 45 procent, 57 procent a 33 procent) se izraelská armáda nepoužívá dostatečného množství palebních prostředků. Izraelská média nepřinášejí informace o zabíjených dětech a civilistech.

Proč svět nenávidí Izrael?

28. 7. 2014

čas čtení 6 minut

"Proč svět nenávidí Izrael?" zašeptal ten voják.

Bylo mu asi dvacet, modlil se předtím v autobusové čekárně ve své šále. Přistoupil ke mně, zatímco jeho kapitán nám sděloval, proč je odložen náš vstup do Gazy. Ale nepotřebovali na to slova: vysvětlením bylo dunění dělostřelecké palby ve vzdálenosti asi pět kilometrů, píše reportér Channel Four News Paul Mason.

Ve vojákových očích byl autentický zmatek. Znovu zašeptal: "Proč nás svět nenávidí?"

Vysvětlil jsem, že velká část světa Izrael nenenávidí, ale vidí každý večer záběry zabíjení palestinských dětí a důkazy o obrovském množství civilních mrtvých, a tak dospěl k závěru - od OSN až po tisíce demonstrantů v londýnských ulicích - že Izrael používá nepřiměřené síly, a tak porušuje mezinárodní právo.

Robert Fisk: Co kdyby to bylo 35 palestinských mrtvých a 800 Izraelců?

28. 7. 2014

čas čtení 4 minuty

Beztrestnost je slovo, které člověka napadá. Osm set mrtvých Palestinců. To je více než dvojnásobek mrtvých v letadle MH17 nad Ukrajinou. A i počet jen "nevinných" mrtvých - tedy žádných bojovníků Hamasu, jejich mladých sympatizantů či zkorumpovaných úředníků Hamasu, s nimiž Izraelci nakonec, samozřejmě, budou muset vyjednávat - pak je počet žen, dětí a starců, kteří byli v Gaze zmasakrováni, stále ještě vyšší než celkový počet obětí z letadla MH17.

IZRAELSKO-PALESTINSKÁ KRIZE:

Proč tento konflikt není okrajový

28. 7. 2014

čas čtení 6 minut

Na Blízkém východě nyní dochází k rozpadu tamějšího regionálního uspořádání. Izraelsko-palestinský konflikt je nutno nyní hodnotit v tomto kontextu, píše Rosemary Hollis v britském týdeníku Observer.

Mnoho Palestinců a Izraelců předvídalo, že letos v létě dojde v Gaze k dalšímu konfliktu. Někteří Izraelci dokonce zastávají názor, že se jim podaří udržovat nynější status quo na Západním břehu i v Gaze kombinací zadržování a periodického užívání síly, zatímco budou používat rétoriku o tom, že "někdy v budoucnu" svolí s vytvořením palestinského státu.

OSN: Sestřelení MH17 "mohl být válečný zločin"

28. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Sestřelení letu MH17 Malajsijských aerolinií "mohl být válečným zločinem", prohlásila dnes OSN. Na východě Ukrajiny podle světové organizace zahynulo už přes 1 100 osob a obě strany konfliktu používají těžké zbraně v zastavěných oblastech.

"Tento šokující útok na nemocnici způsobil Hamas"

28. 7. 2014

čas čtení 4 minuty



Moderátor Channel Four News Jon Snow: K dispozici jsou jen hluboce protikladné verze toho, co se stalo, ale zdá se být jisté, že deset Palestinců, většina z nich děti, bylo usmrceno, když nějaká střela explodovala v parku, v uprchlickém táboře Šaty v Gaza City. Desítky dalších osob byly zraněny a odvezeny do blízké nemocnice al Šifa, která se sama stala terčem výbuchu přibližně v tutéž dobu. Palestinské úřady uvádějí, že obojí bylo důsledkem izraelských leteckých úderů, Izrael obviňuje neřízené rakety Hamasu. Náš korespondent Paul Mason je u nemocnice v Gaze dnes večer, Paule?

Paul Mason: Johne, námořní kanonáda duní u pobřeží a sem jsou každou minutu přiváženi ranění a mrtví. Izrael znovuzahájil svou pozemní ofenzívu. Bude velmi intenzivní. Čtyři izraelští civilisté byli v městě Eškol dnes usmrceni a premiér Binjamin Netanjahu promluvil k národu, aby se připravil na dlouhou válku. Tady v nemocnici Šífa jsme se dověděli, že osm dětí a dva dospělí byli usmrceni v palestinském uprchlickém táboře, který je ve vzdálenosti jen pěti minut odsud. Také došlo k explozi na pokraji této nemocnice. To, co uvidíte v mé reportáži tohoto incidentu, obsahuje znepokojující záběry dětí.

MH17: Holandští a australští experti se znovu pokoušejí dostat se na místo katastrofy

28. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Holandská a australská policie se v pondělí znovu pokusí dostat se na místo katastrofy malajského letadla MH17 v oblasti, ovládané proruskými vzbouřenci. Předchozí pokusy selhaly v důsledku těžkých bojů v oblasti.

Pokračující boje také vedly holandské úřady, které stojí v čele vyšetřování katastrofy, při níž zahynulo 298 osob na palubě letadla, k závěru, že je nerealistické vyslat na východní Ukrajinu ozbrojenou misi, která by zajistila místo katastrofy.

Počet mrtvých v Gaze přesáhl 1100, usmrceno bylo 218 dětí, dvě třetiny z nich mladších 12 let

28. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Boje mezi Hamasem a Izraelem pokračovaly v neděli navzdory celé řadě oznámení o příměří, vyhlášeném z obou stran, která však druhá strana hned odmítla v souvislosti se vzájemnými výčitkami.

Americký prezident Barack Obama v telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem Binyminem Netanyahuem vyjádřil své znepokojení nad rostoucím počtem civilních mrtvých a požadoval okamžité, bezpodmínečné příměří.

Z Gazy byly vystřelovány rakety a Izrael prováděl letecké údery v hodinách po apelu od Hamasu požadujícího 24 hodinové příměří od 14 hodin v neděli. Izrael však toto příměří odmítl a Netanyahu se vyjádřil, že Hamas "porušil i své vlastní příměří". "Izrael musí hájit své občany."

Recenze:

Sovětské letkyně ve Velké vlastenecké válce

28. 7. 2014

čas čtení 5 minut

Vydalo nakladatelství Grada Publishing a.s. v roce 2104
Autor: Milanetti, Gian Piero
Z anglického originálu přeložil: Ing. Zbyněk Hruška
Zodpovědná redaktorka: PhDr. Danuše Martinová

Dostává se nám do rukou svým způsobem ojedinělá práce italského autora Giana Piera Milanettiho, který se do hloubky zabývá u nás prakticky neprobádaným tématem pilotek a letovodek (navigátorek) Vojenských vzdušných sil Rudé armády z období 2. světové války.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Ukrajina | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
36405