Irák: ISIL snadno porazila kurdské jednotky

4. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Ozbrojenci organizace ISIL získali v neděli kontrolu nad největší přehradou v Iráku, ropným polem a třemi dalšími městy, informuje státní televize. Poprvé od té doby, co se zmocnili většiny severního Iráku, uštědřili vážnou porážku kurdským jednotkám. Ty byly označovány za podstatně efektivnější, než šíity vedená irácká armáda, která v bojích s islamisty prakticky zkolabovala.

Obsazení Mosulské přehrady po ani ne čtyřiadvacetihodinové ofenzívě může sunnitským militantům poskytnout schopnost zaplavit hlavní irácká města, nebo zastavit zavlažování farem. Islamisté tak získali další kartu do hry o svržení vlády premiéra Malikího.

Státní zdroje tvrdí, že Kurdové přehradu opustili bez boje, nicméně mluvčí pešmergy Džabar Jawer v neděli večer oznámil, že kurdské síly údajně stále přehradu kontrolují a pokus islamistů o její obsazení nebyl úspěšný.

Avšak dva místní obyvatelé žijící nedaleko sdělili Reuters, že kurdské jednotky naložily své věci včetně klimatizace do aut a uprchly.

Rychlý ústup pešmergy je vážnou ranou jedné z posledních sil, které nyní překážejí úplnému vítězství islamistů.

Ti v neděli obsadili ropné pole Ajn Zalah, již třetí v pořadí, které jim umožní dále financovat vlastní operace.

Původně silný odpor Kurdů vymizel po začátku víkendové ofenzívy směřující na město Zumar. Islamisté na ně zaútočili ze tří směrů v improvizovaných bojových vozidlech v Africe známých jako "technicals" a porazili Kurdy, kteří do města stahovali posily, informují svědci. Později došlo také k obsazení města Sindžar, odkud se Kurdové stáhli téměř bez boje. Není jasné, proč se takto Kurdové, kteří jsou proslulými bojovníky, chovají.

V Sindžaru nalezly útočiště tisíce osob prchajících před islamisty. Mezi nimi je řada příslušníků menšin, například turkmenských šíitů z Tal Afaru. Jde také o středisko jazídů, kurdsky hovořící menšiny vyznávající předislámské náboženství vycházející ze zoroastrismu.

Podle OSN až 200 000 lidí ze Sindžaru uprchlo do nedalekých hor z obav před pronásledováním.

Svědkové hovoří o pokusu islamistů obsadit město Rabíja nedaleko hranice se Sýrií a bojích se syrskými Kurdy, kteří po ústupu iráckých Kurdů překročili hranici.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11507

Diskuse

Obsah vydání | 6. 8. 2014