Ruský konvoj s "humanitární pomocí" je téměř na hranicích Ukrajiny

13. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Očekává se, že velký ruský konvoj, který údajně veze humanitární pomoc, dojede na ruské hranice ve středu odpoledne. Je to operace, ohledně níž se Západ obává, že může být předehrou k ruské invazi. Moskva však tvrdí, že cílem operace je humanitární pomoc obklíčeným civilním obyvatelům regionu.

Asi 280 vojenských vozidel, rychle přebarvených na bílo ruskými vojáky, odjelo v úterý z Moskvy navzdory absenci mezinárodní dohodu ohledně toho, kam přesně jedou či co obsahují.

Ukrajina uvedla, že nedovolí konvoji vstoupit na ukrajinské území. Premiér Arsenij Jaceňuk konstatoval ve středu, že Ukrajině přijme humanitární pomoc pouze od Červeného kříže a v rámci mezinárodního práva. Přislíbil také, že jeho vláda vydá 10 milionů hřiven na životě důležité zásoby pro východní Ukrajinu a nařídil několika ministerstvům, aby vytvořili vlastní kyjevský humanitární konvoj.

Mezinárodní výbor Červeného kříže, který Moskva minulý týden informovala o možném vyslání svého humanitárního konvoje, uvedl, že způsob, jak pomoc bezpečně dopravit těm, kdo ji potřebují, musí být teprve vypracován.

Nejnovější informace přišly poté, co ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tvrdil v úterý, že záležitost byla dohodnuta z ukrajinskou stranou, která dovolí konvoji vstup na Ukrajinu. Ukrajinští činitelé a představitelé z Červeného kříže ho budou doprovázet, uvedl. Vozidla také mohou mít ukrajinské poznávací značky. Lavrov tvrdil, že předchozí plán přeložení nákladu na ukrajinská vozidla byl zrušen, protože by byl příliš drahý.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7784

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2014