Ruský konvoj "nebude vpuštěn na Ukrajinu"

12. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Ukrajinský mluvčí pro bezpečnost státu uvedl, že humanitární konvoj, který na východní Ukrajinu posílá Rusko, nebude vpuštěn do země. Andrij Lysenko mluvčí ukrajinského Výboru pro bezpečnost a obranu státu, uvedl, že konvoj nedostal certifikát od mezinárodního Červeného kříže. Valerij Čalyj, náměstek personálního šéfa prezidentského úřadu, upřesnil, že konvoj bude na celnici zastaven, odbaven, pomoc přeložena na ukrajinská vozidla a poté dopravena do cílové destinace.

V úterý ráno vyjel směrem na Ukrajinu konvoj 280 ruských nákladních vozidel, den poté, co byla dohodnuta mezinárodní pomocná humanitární mise.

Avšak Červený kříž, který měl operaci koordinovat, uvedl, že nemá žádné informace o tom, co ruská vozidla vezou ani kam jedou. To vyvolalo obavy v Ukrajině a na Západě, kde politikové vyjádřili podezření, že Rusko by mohlo využít této iniciativy jako záminku pro vyslání vojsk do oblasti ovládané vzbouřenci.

Předtím v úterý oznámila tisková kancelář ITAR-TASS, že konvoj vyjíždí z Moskvy, což znamená, že to potrvá přibližně dva dny, než dojede na východní Ukrajinu, která je vzdálena asi 1000 km. "Všechno to bylo s Ukrajinou dohodnuto," uvedl mluvčí Vladimíra Putina Dmitrij Peskov.

Tisíce lidí zřejmě nemají v důsledku bojů na východní Ukrajině přístup k vodě, elektřině a lékařské péči. Americký prezident Barack Obama varoval, že jakýkoliv ruský zásah bez souhlasu Kyjeva by byl nepřijatelný a byl by porušením mezinárodního práva.

Ruská televize Rossia 24 odvysílala záběry několika velkých bílých nákladních vozidel, vyjíždějících z města Alabino nedaleko Moskvy. Reportér na séně uvedl, že vozidla dorazí na ukrajinskou hranici za dva až tři dny a setkají se tam s představiteli mezinárodního Červeného kříže. Rusko konstatovalo, že humanitární pomoc bude doručena společně s Červeným křížem.

Mezinárodní výbor Červeného kříže uvedl v pondělí, že předložil určitý dokument ruským a ukrajinským činitelům. Avšak Červený kříž zdůraznil, že potřebuje souhlas od všech stran a také bezpečnostní záruky pro provedení této operace, protože Červený kříž nepoužívá ozbrojenou eskortu.

"Praktické podrobnosti této operace musejí být vyjasněny než se může tato iniciativa uskutečnit," řekl Laurent Corbaz, šéf operací mezinárodního Červeného kříže pro Evropu a centrální Asii.

Podle OSN bylo usmrceno na Ukrajině více než 1100 lidí, včetně vládních vojáků, vzbouřenců a civilistů za poslední čtyři měsíce od doby, kdy vzbouřenci uchvátili území na východě země a Kyjev zahájil své vojenské akce proti nim.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
13618

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2014