Nouri al-Maliki byl donucen opustit funkci iráckého premiéra

12. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Koalice šiitských stran nominovala Haidera al-Abadiho na místo premiéra ve snaze ukončit problémy s vytvářením nové vlády

Ostře kritizovaný dosavadní irácký premiér Nouri al-Maliki zřejmě v pondělí přišel o svou funkci. Irácký prezident totiž pověřil jiného šiitského kandidáta, aby utvořil novou vládu ve snaze konečně vytvořit novou vládu v situaci, kdy sever Iráku ovládají džihádisté.

Maliki se snažil zachovat si funkci za každou cenu, mimo jiné podle pozorovatelů prý i proto, že v premiérské funkci napáchal tolik zločinů, že se po svržení těžko vyhne trestnímu stíhání.

Jeho rezignace je začátkem další nestabilní etapy v irácké politice v době, kdy džihádisté ze skupiny Islámský stát dál působí spoušť ve značné části země a oslabují autoritu ústřední vlády.

Spojené státy varovaly šéfy irácké armády, aby se nepletli do politického procesu.

Americká vláda konstatovala, že vyzbrojí kurdské jednotky v Iráku, aby zabránila pád kurdského území do rukou Islámského státu.

Maliki byl odstraněn poté, co Bílý dům obtelefonoval v pondělí znovu většinu iráckých politiků v Badgádu. Americký viceprezident Joe Biden hovořil telefonicky s iráckým prezidentem Massoumem i s mužem, který má nahradit Malikiho, Haiderem al-Aabadim, a dal najevo, že americká vojenská podpora může následovat rychle, jestliže se jim rychle podaří utvořit novou vládu.

Malikiho stoupenci se zuřivě zapřísáhli, že budou pracovat proti Abadiho vládě. Tvrdí, že je nelegitimní a trvají na tom, že by vládu měl utvořit Maliki, protože jeho blok získal ve volbách z 30. dubna největší počet křesel.

Malikiho dramatický pád následoval jen několik hodin po jeho půlnoční tiskové konferenci v neděli, na níž obvinil Massouma, že porušil ústavu tím, že nejmenoval nového premiéra během 15 dní.

Mezinárodní společenství vyvíjí už delší dobu tlak na Malikiho, aby odstoupil poté, co džihádistická revoluce od června ovládla Mosul, Tikrit a většinu západní části Iráku.

Spojené státy, Británie, Saúdská Arábie a státy v Perském zálivu tvrdí, že otevřeně sektářská politika Malikiho od začátku občanské války v Sýrii odebrala veškerou moc iráckým sunnitům, kteří se tak houfně přidávají k Islámskému státu. Ten nyní ovládá většinu sunnitského Iráku.

Mocný šiitský duchovní Moqtada al-Sadr, jehož hnutí má v parlamentě desítky křesel, vyjádřil svou podporu pro Abadiho nominaci a konstatoval, že je to "první známka", že se jeho země vrací zpět do bezpečí.

Abadi je dosud neznámá osobnost. Žil v Británii a v roce 1981 získal doktorát z Manchester University. Podle jeho životopisu na Facebooku je jeho oblíbeným citátem "Klíčem ke státnickosti je snášenlivost." Abadi je elektrický inženýr a podnikatel a vstoupil do politiky až po americké invazi do Iráku r. 2004. Byl předsedou parlamentního výboru pro finance, premiérův poradce a ministr pro komunikace.

Nový premiér rychle apeloval na Iráčany, aby se sjednotili proti "barbarské" válce, kterou vede Isis. Bílý dům záměrně hovoří o Abadim jako o dezignovaném ministerském předsedovi. V pondlí však bývalí američtí činitelé ve Washingtonu varovali, že jmenování Abadiho stále ještě neznamená, že vzniká inkluzivnější irácká vláda, jakou požaduje prezident Obama. Jiní varují, že Maliki, který ovládá bezpečnostní aparát, se může pokusit převzít moc silou. Hrozí tedy prý nebezpečí násilných potyček mezi šiitskými politiky v Bagdádu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7419

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2014