O nedokazatelné přítomnosti ruských tanků na Ukrajině

21. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Se zájmem jsem si přečetl článek "Jak umírala 30. brigáda". Bohužel musím říci, že ačkoliv nejsem rozhodně expert na vojenství, článek pro mne vykazuje všechny znaky od stolu sepsaného slintu, kterého jediným cílem je zabrnkat na city čtenářů, míní čtenář Jan Kučerák.

Rád bych zdůraznil, že nejsem velký fanoušek ani jedné ze stran konfliktu a jsem přesvědčen, že obě strany tam naplňují své nejtemnější zájmy, mezi kterými je zájem UA lidu až na místě posledním.

Z řady rádoby akčních nesmyslů pro krátkost uvedu jenom "překvapivý přejezd kolony 18 tanků" kolem našich hrdinů "ležících v trávě tak, že si na tanky mohli sáhnout". Tank není žádný elektromobil, je to 50tun oceli se 700kW turbodieselovým motorem, když něco takového jede, je to vidět a hlavně slyšet na kilkometry. Přejdu ale rovnou k hlavnímu nesmyslu a tím je samotné nasazení tanků T90.

O prezidentu Putinovi si můžeme myslet cokoliv, ale určitě ne, že je hloupý! Tank T90 je v současné době nejmodernějším tankem RF zavedeným do výzbroje a samotné Rusko jich nemá víc než 1000. Nikdo a Putin už vůbec ne, není tak hloupý, aby tyto moderní drahé a zčásti stále utajované stroje posílal bojovat do lokálního neoficiálního konfliktu, když se jinak doslova topí v bezpočtu zastarávajících, avšak pro příslušný účel stále vhodných modelů. Ale připusťme na chvíli, že Putin je prostě štědrý a chce opolčencům dopřát to nejlepší. Existuje přesto dobrý důvod, proč T90 na UA neposílat. T90 je moderní sofistikované zařízení a bez speciálního výcviku posádek je v boji bezcenné. Posádku tanků vyslaných na UA by tedy museli ze 100% tvořit dobře vycvičení RU tankisté. Tento fakt spolu s charakteristickým vzhledem T90 (který si nesplete ani náš hrdina Igor jenom s dvoutýdenním střeleckým výcvikem) tvoří doslova smrtící kombinaci. Smrtící zejména pro ruskou propagandu, která stále tvrdí, že žádnou techniku opolčencům neposílá.

Jediná fotografie T90 bojujícího na UA by měla pro pana Heleteje (ministr obrany UA) větší cenu než všech 4500 mužů 30. brigády. Taková fotografie by totiž ruskou propagandu jednou provždy rozdrtila a stala by se pokud jde o veřejné mínění světa prakticky bianko šekem na jakoukoliv akci NATO na Ukrajině. Bylo by to jako kdyby proti jednotkám Asada v Sýrii najednou nastoupily abramsy.

0
Vytisknout
8941

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2014