Britsko-čínské vztahy se kvůli Hongkongu dramaticky zhoršují

1. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Vztahy mezi Velkou Británií a Čínou se v úterý začaly dramaticky zhoršovat kvůli tomu, že Peking nehodlá lidem v Hongkongu dovolit svobodnou volbu příštího lídra. V ulicích na protest proti postupu centrálních čínských úřadů demonstrují již šestý den desetitisíce lidí.

Čínský velvyslanec v Británii byl předvolán k podání vysvětlení k vicepremiérovi Nicku Cleggovi, který tvrdí, že hodlá vyjádřit "zděšení a neklid" nad faktem, že v bývalé britské kolonii je upíráno občanům všeobecné volební právo.

Centrum Hongkongu zůstalo včera zaplněno demonstranty, kteří otevřeně ignorují požadavky pročínských úřadů, aby opustili ulice před oslavou čínského národního svátku. Očekává se, že napětí vzroste právě dnes, kdy Čína slaví důležitý státní svátek.

Demonstranti jsou rozhněváni kvůli tomu, že Peking trvá na vetování kandidátů, kteří se mu nelíbí, během příštích veřejných voleb v roce 2017. Jen dvěma nebo třem lidem bude povolena kandidatura, všem na základě předběžného schválení propekingskou komisí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8064

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2014