Britský regulační orgán tvrdě dohlíží na poskytovatele krátkodobých půjček

9. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Britská Competition and Markets Authority, tedy Úřad pro konkurenci a trhy, požaduje, aby firmy, které poskytují občanům krátkodobé půjčky "do výplaty", povinně zveřejňovaly své poplatky. Zároveň bude muset být možné, aby zákazníci srovnávali jejich nabídku na centrálním webu.

Úřad konstatoval, že zákazníci poskytovatelů krátkodobých půjček nemají k dispozici jasné informace o nákladech na půjčky. Budou od nynějška povinováni uvádět tyto informace na veřejném serveru, kde budou služby všech poskytovatelů půjček srovnávány. Podle britského Úřadu pro konkurenci a trhy to zvýší konkurenci a umožní to novým půjčovatelům nabídnout nižší ceny.

Regulační orgán také požaduje, aby poskytovatelé půjček jasně zveřejňovali své poplatky. Od nynějška bude také jednodušší pro zákazníky přecházet k jiným úvěrovým firmám, aniž by si tím poškodili svůj úvěrový rating.

Nové návrhy následují po zavedení zákona letos v červenci, jímž britská Financial Conduct Authority uvalila limit na cenu splátek osobní půjčky. Splátky půjčky nyní podle britského zákona nesmějí překročit dvojnásobek původní půjčky.

FCA odhaduje, že poskytovatelé krátkodobých půjček "do výplaty" loni vydali 10 milionů půjček v hodnotě 2,5 miliardy liber. Sektor rychle vzrostl během hospodářské krize, avšak politikové a aktivisté ostře kritizují úvěrové společnosti, že parazitují na zranitelných zákaznících a účtují jim vysoké úrokové míry.

Největšímu poskytovateli krátkodobých půjček, firmě Wonga, bylo minulý týden nařízeno, aby odepsal půjčky ve výši 220 milionů liber, poskytnuté 375 000 zákazníkům, které nikdy neměly být povoleny. Britský úřad pro reklamu také zakázal firmě Wonga používat inzerát, v němž firma neuvádí, že roční úroková míra jejích půjček je 5853 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5903

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2014