Vatikán projevuje větší toleranci vůči gayům

14. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Shromáždění katolických biskupů, které do Vatikánu svolal papež František, zveřejnilo v pondělí předběžný dokument, který požaduje, aby katolická církev byla vstřícná vůči homosexuálům a aby je přijímala. Vstřícný postoj má také zaujmout k dvojicím, které neuzavřely sňatek i k rozvedeným věřícím, stejně jako k dětem z těchto méně tradičních rodin.

Zpráva nijak zatím nemění katolickou doktrínu ani její učení a bude nyní předmětem ostrých diskusí ve shromáždění biskupů. Nicméně je to první signál, že katolická církev možná oficiálně přijme směr, který určuje papež František v prvních 18 měsících svého papežského úřadu, totiž postoj, kdy církev přestává odsuzovat nekonvenční rodiny a začíná zdůrazňovat pochopení, otevřenost a milosrdenství.

Účastníci této synody ji srovnávají s historickým druhým vatikánským koncilem, který byl svolán před padesáti lety. Ten přinesl dramatické změny v církevní liturgii, ve vztazích katolíků s jinými církvemi a změnu role kněží i laiků.

Dvanáctistránková zpráva, kterou vypracoval výbor sestavený Františkem, konstatuje, že církev, aniž by se vzdala učení o svátosti manželství, by měla uznat, že existují "pozitivní rysy občanských sňatků a kohabitace osob, které neuzavřely sňatek". To je dramatická změna od tradičního učení katolické církve, podle něhož takové dvojice "žijí v hříchu".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7858

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2014