Věřte mi, já jsem lékař

16. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Televize BBC začala v Británii vysílat druhou sérii pořadů, jimiž výsostně naplňuje poslání vysílatele veřejné služby. Seriál se jmenuje "Důvěřujte mi, já jsem lékař" a v něm vysvětluje dr. Michael Moseley, známá lékařská televizní celebrita, ve spolupráci s dalšími lékaři a vědci, nejnovější poznatky z oboru lékařství. První pořad druhé série, který se vysílal ve středu 15. října 2014, přinesl několik zajímavých informací:

  • Pobyt na slunci nebo jen na denním světle (s vyhrnutými rukávy) snižuje krevní tlak o 10 procent. Znamená to asi desetiprocentní snížení pravděpodobnosti infarktu či mrtvice. Stačí denně v letním období být deset minut venku
  • Konzumovat studené těstoviny je zdravější než konzumovat těstoviny teplé. Ochlazením uvařených těstovin totiž dochází v jejich sacharidech k strukturálním změnám, které způsobují jejich obtížnější stravitelnost a snižují jejich glykemický index (rychlost, jíž se po konzumaci potraviny rozpouští v krvi sacharid). Ale k nejdramatičtějšímu poklesu glykemického indexu u těstovin dochází, když je uvaříte, necháte vychladnout, dáte je do ledničky, a pak je znovu ohřejete.

    BBC: Důvěřujte mi, já jsem lékař ZDE

    0
    11462

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2014