Jak britský Bakala připravuje nájemníky o střechu nad hlavou

11. 11. 2014

čas čtení 3 minuty

Lyndsey Garratová naprosto neznala nějakého Richarda Benyona - dokud si nekoupil její příbytek a zároveň i byty jejích 92 sousedů. Nyni vyhrožuje Benyon, že je všechny připraví o střechu nad hlavou.

Garratová žije na pokraji City of London, na sídlišti s názvem Nová éra. Toto sídliště vybudovala ve třicátých letech dvacátého století charitativní organizace pro místní zaměstnance, aby měli kde bydlet v bytech s rozumnými činžemi. Londýn se ale nyní stal centrem pro spekulanty s nemovitostmi. Sídliště Nová éra si koupila Benyonova rodina a oznámila, že zvýší činže na tržní ceny. Donedávna platila Garratová za dvě postele, které sdílí se svou dcerou, měsíční činži ve výši 640 liber (20 480 Kč), až jí nynější nájemní smlouva vyprší, tržní činže za tento malý byt bude asi 2400 liber (84 000 Kč) měsíčně. To je daleko víc, než celý její měsíční plat.

Komunální úřad už Garratové sdělil, co to znamená. Jako svobodná matka bude přestěhována se svou osmiletou dcerou na dobu až čtyř let do přístřeší pro bezdomovce. Pak dostane dočasné ubytování v jiném městě, možná v Manchesteru či Birminghamu. Už nyní Benyon Garratové zvýšil činži na 800 liber (28 000 Kč) měsíčně, zatímco její zaměstnavatel, státní britské zdravotnictví, jí snížilo v důsledku reorganizace plat o 300 liber.

Garratová ale na tom není nejhůř. Její rodiče také bydlí na tomto sídlišti - tatínek má chronickou plicní chorobu - a nyní dožijí v přístřešku pro bezdomovce. Jestliže budou rodiny rozprášeny po celé zemi, kdo se bude starat o děti anebo kdo bude mít možnost zkontrolovat, zda je se starými příbuznými všechno v pořádku? "Bude zlikvidována celá komunita," konstatuje místní obyvatelka Danielle Molinari.

Benyon žije na zámku Englefield House s parkem s jeleny a v lesní oboře o rozsahu 3500 akrů, nedaleko Readingu. Kromě toho jeho rodina vlastní pozemky po celé Británii, v hodnotě něco mezi 110 a 200 miliony liber. Benyon dostal z Bruselu dotace do zemědělství ve výši 2 milionů liber a zároveň od britského státu 625 000 liber ročně v příspěvcích na bydlení pro jeho nájemníky.

V parlamentě Benyon podpořil zavedení daně z volné ložnice, kterou prosadili konzervativci, a často pronáší projevy proti "sockám", které parazitují na britském sociálním státu.

Britská vláda letos poskytla soukromým pronajímatelům bytů v příspěvcích na bydlení celkem 9 miliard liber (do roku 2019 to má stoupnout na 15 miliard liber ročně), prostřednictvím kvantitativního uvolňování napumpovala do britské ekonomiky 375 miliard liber, což zvedlo ceny nemovitostí a vedlo to k zvýšení půjček majitelům nemovitostí a třídě bohatých v Británii. Vláda také poskytla pronajímatelům nemovitostí daňové úlevy ve výši 5 miliard liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12434

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2014