Moskevský soud vynese rozsudek nad Navalným, očekávají se protesty

30. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Moskevský soud měl rozsudek nad protikorupčním aktivistou Alexejem Navalným, který čelí obvinění z údajné zpronevěry, vynést až 15. ledna. Připravované protesty proti procesu, který mnozí označují za politický, však vedly k tomu, že úřady včera vynesení rozsudku narychlo přeložily na dnešek 9:00 moskevského času. V Moskvě se očekávají protesty, na nichž avizovalo účast kolem 12 000 osob. Policie již v pondělí večer obsadila svými vozidly Manéžní náměstí, kde se má konat protestní shromáždění.

Navalnyj je spolu s bratrem obviněn ze zpronevěry 30 milionů rublů z prostředků francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Mělo k tomu dojít mezi lety 2008-2012. Oba obvinění odmítají.

V Rusku je soudem shledáno nevinnými méně než 1% obviněných. Prokurátoři žádají pro Navalného deset let a pro bratra osm.

Jakmile bylo určeno původní datum vynesení rozsudku, Navalného příznivci začali organizovat protest na Manéžním náměstí hned za zdmi Kremlu. Na sociálních sítích ohlásily svou účast desetitisíce osob.

V pondělí však vyšlo najevo, že úřady na poslední chvíli termín vynesení rozsudku přesunuly na dnešní dopoledne.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

ZDE

0
Vytisknout
5156

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2014