Osoby, podezřívané z útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo a třetího ostřelovače usmrtila policie

9. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Těžce ozbrojené francouzské elitní jednotky během dvou samostatných razií usmrtily dva ostřelovače, kteří zmasakrovali redakci časopisu Charlie Hebdo i třetího člena teroristické skupiny, který ve čtvrtek zavraždil mladou policistku. Avšak tento třetí ostřelovač, Amedy Coulibaly, v pařížském židovském supermarketu usmrtil čtyři zákazníky.

Při nájezdu do malé tiskárny ve městě Dammartin-en-Goële asi 40 km severovýchodně od Paříže policie usmrtila Chérifa a Saïda Kouachiovy, odpovědné za chladnokrevnou vraždu 12 osob, včetně dvou policistů, v redakci časopisu Charlie Hebdo. Usmrcení bratři se předtím vyjádřili, že "chtějí zemřít jako mučednici".

Policie také hledá ženu, Hayat Boumeddieneovou, která byla údajně přítelkyní jednoho z ostřelovačů.

Televizní stanice BFM TV odvysílala telefonní rozhovor s Chérifem Kouachim, v němž muž uvedl, že ho vyslala "Al Kajda z Jemenu".

V pátek večer tvrdil člen al Kajdy v Jemenu, že útok proti redakci časopisu Charlie Hebdo nařídila ona "jako odplatu za čest" proroka Mohameda.

Média se ptají, jak je možné, že všichni tři ostřelovači, o nichž úřady věděly, že mají extremistické kontakty, měli možnost útoky provést.

Chérif Kouachi strávil dokonce půl druhého roku ve vězení za svou roli v síti, která posílala bojovníky al Kajdě v Iráku v letech 2005-2007.

Coulibaly byl také několikrát odsouzen za krádeže a trestné činy týkající se drog.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5548

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2015