Zpackaný puč ve Venezuele Aneb co se vlastně děje?

17. 2. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

O dění v této latinskoamerické zemi, která sehrála a stále sehrává důležitou roli v integraci a emancipaci celého regionu, se západní kamery od smrti Huga Cháveze příliš nezajímají. A to i přes skutečnost, že zde minulý rok probíhaly rozsáhlé, ideologicky motivované demonstrace proti vládě Chávezova nástupce – prezidenta Nicoláse Madura. Nyní je ale v Caracasu a jeho okolí opět horko.

Maduro minulý čtvrtek prohlásil, že proti jeho vládě byl uskutečněn převrat, za nímž stály podle prezidentova mínění jak civilní osoby, tak členové ozbrojených sil, který byl však v zárodku zadušen ZDE. S touto zprávou přišla anglická mutace latinskoamerické televizní sítě TeleSUR. BBC informuje o tom, že Madurova vláda zatkla 11 podezřelých pučistů včetně penzionovaného generála ZDE (Guardian píše, že do protivládních aktivit bylo zapleteno celkem 14 osob ZDE), nicméně představitelé opozice mající styky s americkou vládou účast na převratu odmítají: mluvčí opoziční koalice Jesus Torrealba pro AP uvedl, že si venezuelská vláda historky o převratu vycucala z prstu, neboť se tak snaží zakrýt své ekonomické neúspěchy a žalostnou situaci v zemi obecně.

Pučisté měli podle Madurova prohlášení v plánu svrhnout demokraticky zvolenou vládu a nastolit jakousi přechodnou vládu, a to i s použitím násilných praktik včetně usmrcení prezidenta a dalších vysoce postavených politiků, bombardování prezidentského paláce Miraflores a kanceláří TeleSURu.

Nebyla to jistě náhoda, když klíčové osobnosti venezuelské opozice Antonio Ledezma, Maria Corina Machado a Leopoldo Lopez přišly pouhý den před převratem s výzvou o nutnosti změny režimu ZDE, přestože není dosud jasné, do jaké míry měly v převratu namočené prsty. Venezuelské úřady se nicméně domnívají, že tito lidé o chystaném převratu přinejmenším věděli.

Caracas tvrdí, že má v ruce důkazy, které ukazují, že se na zpackaném puči podílela též Kanada, Velká Británie i Spojené státy ZDE. Madurova vláda má vedle usvědčujících fotografií k dispozici videonahrávku, na níž maskovaní představitelé ozbrojené opozice vyslovují nesouhlas s politikou vlády. Tento záznam měl být zveřejněn až po úspěšně provedeném převratu.

Zatímco české sdělovací prostředky, pokud je mi tedy známo, se aktuálním událostem ve Venezuele adekvátně nevěnují, latinskoamerické země sdružené ve Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC) a Unii jihoamerických národů (UNASUR) vyjádřily Madurově vládě podporu a odsoudily americký útok na venezuelskou demokracii ZDE.

Speciální komise, v níž zasedají ministři a ministryně zahraničí Venezuely, Ekvádoru, Kolumbie, Brazílie a generální tajemník UNASURu Ernesto Samper, analyzuje vztahy mezi Spojenými státy a Venezuelou i interní dění ve Venezuele. Komise volá po tom, aby se Bílý dům přestal vměšovat do suverénních zájmů Venezuely a aby byl místo toho navázán rovnocenný dialog mezi těmito dvěma zeměmi a taktéž zahájen vyvážený dialog uvnitř Venezuely mezi vládou a opozičními skupinami.

Washington podle členů této komise venezuelskou ekonomiku potýkající se s nemalými reálnými problémy destabilizuje sankcemi ZDE, pokouší se o kriminalizaci a delegitimizaci demokraticky zvolené venezuelské vlády a navýšení finančních prostředků pro domácí opozici.

Latinskoameričtí lídři obecně hovořili o tom, že je nepřípustné, aby jakákoliv země existující mimo oficiální regionální struktury mohla destabilizačními způsoby narušovat suverenitu členských zemí CELAC a UNASUR. Skutečnost, že se latinskoameričtí političtí představitelé veřejně staví za zemi šikanovanou zvenčí a odsuzují jakékoliv destabilizační účinky z téhož směru, je učebnicovým příkladem problematické latinskoamerické integrace a emancipace, která byla ještě před dvaceti lety utopií.

0
Vytisknout
10775

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2015