Zlatuška v. Semelová: laciná ironie a bigotní kolektivismus jako argumenty vzdělávací politiky?

23. 2. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut
Blíží se Týden otevřeného vzdělávání, zapojte se. Slouží novela zákona o ochraně zdraví jako nástroj k vynucování očkování? Pořadatele vzdělávacích akcí pro děti může od jejich konání odradit. Nominujte mladé lidi za angažovanost na cenu Gratias Tibi. Jak pracovat s předsudky a stereotypy u žáků. Povinná předškolní docházka není dobré řešení, shodli se odborníci na Kulatém stole. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin (1. 12. – 7. 12. 2014), připravovaném spolkem EDUin.

Témata týdne:

Proběhl kulatý stůl na téma povinného roku předškolního vzdělávání, krátké shrnutí nabízí rozhovor Boba Kartouse pro ČT24 (od 17 minuty), delší report a video přineseme v průběhu týdne na webu EDUin. 

Mladí lidé v ČR velmi často aplikují rasismus, i když ho rozeznávají, říká v rozhovoru Jaroslav Valůch, koordinátor projektu HateFree (Britské listy). 

Pražský kuchař Jan Punčochář se pozastavuje na svém blogu nad tím, jak tristní jsou dovednosti absolventů učilišť v jeho oboru, a argumentuje, že je to dáno kvalitou učňovského vzdělávání i laxním přístupem samotných učňů

Zajímavé obrazové srovnání jídel ze školních jídelen, podle autorů z průměrných škol v různých zemích světa. 

Žáci ze znevýhodněného prostředí nemohou ve škole uspět, menší třídy zlepšují výsledky.Tyto a 5 dalších mýtů o vzdělávání vyvrací na základě analýzy výsledků PISA Andreas Schleicher, ředitel pro vzdělávání v OECD.

Výrok týdne:

„V českých školách se zabydlují cizinci,“ tímto titulkem opatřil server Novinky.cz článek o dětech cizinců v ČR. Titulek je xenofobní, vyvolává dojem, že cizinci české školy obsazují či okupují. Samotný článek je pojat více méně informačně a mimochodem uvádí, že dětí cizinců jsou v českých školách necelá 2 %.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)

  • Týden Otevřeného vzdělávání se blíží. Budoucnost patří, alespoň částečně, otevřeným vzdělávacím zdrojům, tzv. Open Educational Resources (OER). Jde o dokumenty, média a další materiály, které jsou volně k dispozici pro vzdělávací účely. Internet, který jim dal vzniknout, nabízí v současnosti už řadu platforem, které se na jejich podporu zaměřují, jako třeba OER Commons. Význam OER vyjadřuje i fakt, že vlastní platformu zřídilo i UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, součást OSN). Pod patronací Open Educational Consortium proběhne od 9. – 13. 3. 2015 Týden otevřeného vzdělávání. EDUin bude podporovat tuto akci v ČR
  • Novela zákona o ochraně veřejného zdraví ohrožuje poskytovatele vzdělávacích a zážitkových pobytů. Ministerstvo zdravotnictví připravilo novelu zákona o ochraně veřejného zdraví. Novela upravuje také pasáže věnované zajištění bezpečnosti dětí během vzdělávacích a zážitkových akcí (školy v přírodě, tábory atp.). Nově zavádí vysoké sankce za porušení pravidel bezpečnosti, vyžaduje další administrativní kroky od rodičů a nutí k očkování. Podle České rady dětí a mládeže je kombinace těchto faktorů pro řadu pořadatelů těchto pobytů odrazující, požaduje novelu vrátit předkladateli. 
  • Politováníhodná úroveň diskuse nad tématy školské politiky (Zlatuška vs. Semelová). Předminulý týden proběhl v hnutí ANO pokus o odstranění Jiřího Zlatušky z postu předsedy školského výboru. EDUin vydal tiskovou zprávu, v níž dokládá, že se Jiří Zlatuška nijak neodchyluje od programu ANO(EDUin), což byl argument pro jeho odvolání. Zlatuška prokazuje, že v řadě otázek týkajících se vzdělávání je skutečným odborníkem. Je ovšem diskutabilní, pokud v diskusi s tématy vzdělávání místo argumentů používá pouze ironii. Domácí vzdělávání, nad nímž se střetnul s poslankyní Martou Semelovou (KSČM), je jistě možné obhájit mnohem lépe (DVTV). Semelová se na rozdíl od Zlatušky nesnížila k osobním útokům a držela se tématu. Jakkoliv znějí argumenty komunistické poslankyně nesmyslně (Semelová lpí na kolektivistické výchově), bylo by možné vyvrátit je odborně, nikoliv posměchem. 
  • Zemřel Doc. Jaroslav Kalous. Náhle a nečekaně zemřel ve věku 65 let dlouholetý učitel Univerzity Karlovy, zakladatel oboru vzdělávací politika a obhájce Národního programu vzdělávání Jaroslav Kalous. Krátkou vzpomínku na něj (EDUin) napsal jeho žák a později kolega Arnošt Veselý z Fakulty sociálních věd UK. Jaroslav Kalous byl také dlouholetým členem redakční rady Učitelských listů (UL), jak vzpomíná jejich šéfredaktorka Jana Hrubá. Přinášíme jedno z jeho posledních vystoupení. Vyjadřujeme pozůstalým svou soustrast.

Inspirace z (a do) praxe

Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)

  • SEN in language lessons – žáci se specifickými poruchami učení v hodinách cizích jazyků. Konference British Council a NÚV 6.3. v 8.30 – 14.00, MŠMT, Karmelitská 7, Praha.

Více akcí a podrobnosti ke každé z nich najdete v EDUkalendáři.

0
Vytisknout
8002

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2015