Britští konzervativci zuří, že labouristé nevyloučili vládní koalici se skotskými nacionalisty

8. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

< "Chceme, abyste v Británii zůstali, ale musíte hlasovat pro naše strany," tak interpretují postoj anglických konzervativců na jednom levicovém skotském serveru.

Během víkendové konference Labouristické strany v Edinburku neudělali šéf labouristů Ed Miliband a předseda Labouristické strany ve Skotsku Jim Murphy veřejný příslib, že se po květnových celobritských všeobecných volbách nevytvoří koalici se skotskými nacionalisty, navzdory stále frenetičtějším požadavkům od anglických konzervativců, aby to učinili.

Z jednání konference bylo zjevné, že Labouristická strana nyní považuje skotské nacionalisty za potenciálního partnera v londýnské vládě. Oba předáci v Labouristické straně se během konference vyhnuli jakýmkoliv útokům proti skotským nacionalistům.

Jim Murphy odmítl možnou vládní koalici mezi labouristy a konzervativci jako "nesmyslnou", ale opakovaně se vyhnul otázkám o spolupráci s SNP. "Jestli budou skotští nacionalisté chtít hlasovat pro naši politiku, to je jejich věc. Řešit tuto záležitost ještě před tím, než lidi měli možnost účastnit se voleb, by bylo jednání, které by neprojevovalo respekt vůči voličům," řekl Murphy.

V minulých dnech naléhala celá řada vysokých činitelů Konzervativní strany stále frenetičtěji na labouristy, aby v zájmu udržení existence Velké Británie neuzavírali žádnou dohodu se skotskými nacionalisty.

Bývalý konzervativní premiér John Major varoval minulý týden, že skotští nacionalisté přijmou spolupráci s labouristy pouze za jediným účelem, totiž rozbitím Velké Británie.

V sobotu dokonce požadoval bývalý předseda Konzervativní strany Kenneth Baker utvoření povolební "velké koalice" mezi labouristy a konzervativci, aby se skotští nacionalisté nedostali k moci. Baker, bývalý ministr školství za Margaret Thatcherové, varoval, že koaliční pakt mezi labouristy a skotskými nacionalisty by byl "noční můrou" a "zatížil by ústavu naší země až k prasknutí".

Poukázal na to, že v Německu vládne konzervativní kancléřka Angela Merkelová také se sociálními demokraty.

"Je ohrožena existence Spojeného království," řekl Baker. "Musíme jeho jednotu zachovat a najít pro to způsob. Mohla by vzniknout společná vláda konzervativců s labouristy."

Předák skotských labouristů Jim Murphy označil plány na velkou koalici konzervativců s labouristy jako "absurdní". Šéf Konzervativní strany David Cameron varoval v sobotu v Harrow, že pakt mezi labouristy a skotskými nacionalisty po květnových volbách by byl "nejhorším možným výsledkem": "Vznikla by aliance lidí, kteří chtějí přivést Británii k bankrotu s lidmi, kteří chtějí Británii rozbít." Ve svém projevu v Edinburku šéf labouristů Ed Miliband znovu opakoval labouristické klišé, že budou-li skotští voliči hlasovat pro nacionalisty, dostanou tím konzervativní vládu. Šéfka skotských konzervativců Ruth Davidson (kteří mají za Skotsko v Dolní sněmovně jen jediného poslance) kritizovala Murphyho i Milibanda, že nevyloučili utvoření povolební koalice se skotskými nacionalisty. Náměstek šéfky Skotské nacionální strany Stewart Hosie poukázal na to, že labouristické strašení vznikem možné konzervativní vlády je "pokrytecké": "Milibandův projev potvrzuje naprosté pokrytectví jeho strany a potvrzuje i to, proč volební podpora pro labouristy ve Skotsku mizí. Milibandovou tvrzení, že příští britskou vládu utvoří ta strana, která získá v parlamentě nejvíc křesel, je prostě lež. Vládu utvoří ty strany, které budou v Dolní sněmovně schopny utvořit většinu. Jestliže bude v Dolní sněmovně více protikonzervativních poslanců než konzervativních poslanců, Cameron bude moci utvořit znovu vládu pouze, pokud mu to umožní labouristé. Skotští nacionalisté to v žádném případě neudělají. Je načase, aby labouristé čelili realitě: většinu v Dolní sněmovně nezískají a budou k tomu, aby mohli vládnout, potřebovat hlasy jiných stran."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6470

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2015