Jak vznikající ruská ideologie ohrožuje Vladimira Putina

13. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

Tím že ruský prezident podnítil vznik konzervativní nacionalistické ideologie vytvořll současně podmínky pro to, aby tato ideologie dříve nebo později vytvořila jeho nástupce, píše Taťána Stanovaja z Moskevského centra pro politické technologie.

Čím víc se ideologie šíří, tím slabší je instituce politického vedení. Nejprve se lídr stane závislým na ideologických pozicích, pak ztratí význam osobní faktor a nakonec se lídrem může stát kdokoliv, kdo je ideologicky dostatečně ortodoxní.

Ideologizace Ruska v posledních letech prosazovaná samotným Vladimirem Putinem se tak stává hlavní hrozbou pro jeho mocenské postavení.

Rusko zatím nemá oficiální státní ideologii, avšak moc se stále více ideologizuje a "konzervativní vlna" bude nakonec schopna protlačit přes práh Kremlu následovníka bez tváře.

Nejprve lídr vytvoří ideologii a pak ideologie vytváří lídry, vysvětluje Stanovaja. Přesný okamžik, kdy k tomu dojde, zůstane zpravidla nepovšimnut, avšak představuje výraznou změnu v povaze politického systému, zejména pokud jde o jeho hlavního lídra. Putin si již dnes nemůže dovolit provádět politiku, kvůli níž by byl označen za liberála, protože "liberál" se rovná "páté koloně", je to nálepka označující údajné zrádce, zbabělce a zaprodance.

Dnešní ruská kvazistátní ideologie se vyvíjí několika směry. Předně vytváří obraz idealizované minulosti, který slouží jako základna pro ospravedlnění aktuální politické linie. Tato ideální minulost zahrnuje pozitivní obraz Stalina prosazovaný režimem a jím kontrolovanými médii.

Za druhé ideologie definuje, které hodnoty jsou důležité. Vyzdvihuje tradiční hodnoty a konzervatismus, státní vlastenectví, ruský nacionalismus, antiwesternismus a slavjanofilství. Ideologie je antiliberální a opírá se o pravoslaví.

Ideologie původně vznikla jako defenzívní nástroj, ale začala žít vlastním životem, stala se nezávislým faktorem v zahraniční i domácí politice, reguluje sociální i právní sféru.

Ideologii ale zatím chybí třetí a hlavní prvek. Nemá žádnou vizi toho, jak by budoucí Rusko mělo vypadat, aby mohla požadovat masovou mobilizaci.

Neexistuje mocenský monopol jedné strany, ale vytvořil se ideologický konsensus napříč stranami.

Do roku 2012 byl konzervatismus omezen na úzkou proputinovskou vládnoucí menšinu, ale poté se stal mainstreamovým fenoménem, když se putinisté vymezili proti liberálům.

Dnes ještě neexistuje oficiální státní ideologie, ale profesoři jsou vyhazováni za "nevlastenecké" názory, vězněni za kontakty s cizinci, persekvováni za "nekorektní" podání historických událostí a dokonce jsou vyhazováni i divadelní ředitelé za představení, jež se konzervativcům nelíbí.

Vznikla instituce "morálního odsouzení" založená na obavě z úřadů a má sílu zákona. Zbývá už prakticky jen existující ideologii vepsat do zákonů. Podle Stanovoj se Rusko pohybuje tímto směrem. Pak ale může nastat situace, že každý kdo vystupuje jako dostatečně pravověrný ve vztahu k ideologii může usilovat o post lídra.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8953

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2015