Saúdská Arábie kvůli obavám z Íránu posiluje vztahy s Francií

14. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Saúdský král o víkendu přivítal francouzského ministra zahraničí Laurenta Fabiuse. Rozšiřování okruhu spojenců mimo tradiční USA souvisí se společnými obavami obou států ze sílícího Íránu.

Fabius byl během návštěvy přivítán spíše jako hlava státu než jako ministr a setkal se s celým vedením monarchie. Absolvoval jednání s králem Salmanem, korunním princem Mokrenem, ministrem vnitra Muhammadem bin Najefem a ministrem obrany princem Muhammadem bin Salmanem. Posledně jmenovaný vede operaci v Jemenu. Francouzský ministr také vedl jednání s bývalým ministrem zahraničí princem Saúdem al-Fajsalem.

Saúdská strana během společné tiskové konference kladla důraz na "přátelství a důvěru" mezi oběma zeměmi.

"Mezi Saúda je panika, protože si myslí, že Írán použije nově dostupné finance, které mu přinese zrušení sankcí (pokud bude dosaženo konečné dohody) k rozšíření svého vlivu v regionu," říká Joost Hiltermann, analytik International Crisis Group v Bruselu.

Rijád a Teherán jsou ve sporu kvůli Sýrii, kde Saúdové podporují sunnitské povstalce a Íránci prezidenta Asada. Napětí dále vyhrotilo šíitské povstání v Jemenu podporované Íránem, proti němuž 26. března zahájila intervenci Saúdy vedená sunnitská koalice. Írán odmítá obvinění, že povstalce vyzbrojuje, a nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí odsoudil probíhající nálety jako "trestné činy". Vedle toho se Rijád obává íránského jaderného programu a domnívá se, že příliš mnoho z něj zůstane i po dohodě se světovými mocnostmi v provozu a Teherán může brzy vyrobit jadernou zbraň. Existují obavy, že Rijád bude usilovat o vlastní jaderné zbraně.

Fabius během návštěvy neoznámil žádnou vojenskou asistenci pro Saúdy vedenou koalici, ale zaměřil se na politickou podporu.

Analytici upozorňují, že Paříž vůči Íránu zaujala tvrdší postoj než Washington a státy Perského zálivu si toho cení. Kromě toho Rijád a jeho partneři obviňují Washington, že v roce 2011 opustil egyptského prezidenta Husního Mubaraka, doplňuje David Butter z londýnského Chatham House.

Ten upozorňuje, že i když Washington zůstává hlavním vojenským dodavatelem Rijádu a obě strany spolupracují, ve vzájemných vztazích to skřípe.

Zároveň analytici upozorňují, že na základě vojenských dodávek se v posledních patnácti letech výrazně posilují také vztahy Saúdské Arábie s Británií.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5966

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2015