Saúdská Arábie může už o pozemní invazi do Jemenu jen snít

13. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Pákistánský parlament jednomyslně odmítl žádost saúdskoarabského spojence o vyslání vojáků do intervence v Jemenu ZDE. Bez těchto vojáků (nebo bez Egypťanů, kteří si však dobře pamatují, jak v Jemenu dopadli za Násira) se však Saúdové pravděpodobně vůbec neodváží nějaké rozsáhlé pozemní operace v sousední zemi. Vše co jejich malá nezkušená armáda zvládne jsou tak nanejvýš rozsahem malé a časově omezené příhraniční nájezdy. Masivní pozemní invaze s účastí 150 000 vojáků, kterou původně Rijád oznámil, se ukazuje jako propagandistická bublina, která splaskla.

Nabídky na dělbu moci s bývalým prezidentem proíránští Húsiové odmítli, a když navzdory masivním dotacím pákistánského rozpočtu nejsou pro Saúdy k dispozici pákistánské jednotky, v kratší perspektivě reálná není ani možnost opětovného rozdělení Jemenu. Vše co tedy zbývá po zuby vyzbrojeným Saúdům je jejich nesporná letecká a námořní převaha, kterou ovšem využívají způsobem, jenž hraničí s politickou sebevraždou.

Saúdská letadla zjevně záměrně zaútočila na řadu civilních cílů zajišťujících potraviny nezbytné k přežití jemenského obyvatelstva ZDE, námořní blokáda brání importu obilí ZDE, blokován je i dovoz energetických surovin ZDE. Přitom Jemen je většinově závislý na importu potravin a bez dieselového paliva může mít brzy vážné problémy i se získáváním pitné vody z hluboko položených a rychle vyčerpávaných rezervoárů. Civilní obyvatelstvo je ohrožováno hladem a žízní.

O tom co Saúdové obávající se přímého vojenského střetu se zkušenými jemenskými jednotkami "u sousedů" dělají se ovšem ví - a v islámském světě ani nikde jinde jim to na popularitě rozhodně nepřidá. Na tom nic nemění ani fakt, že právě došlo k zajetí dvou důstojníků íránských Revolučních gard v Jemenu ZDE a rozpadá se tak oficiální historka Teheránu, podle které se v Jemenu údajně vojensky neangažuje.

Čím déle se Saúdové budou věnovat ničení Jemenu za vzduchu a z moře - místo původně ohlášené vojenské operace s cílem vrátit k moci svrženého prezidenta - tím vyšší bude pravděpodobnost, že se vojáci přes hranici pohnou přesně opačným směrem, než jak to ještě před pár dny vypadalo - a Húsiové spolu s dalšími jemenskými kmeny vpadnou do Saúdské Arábie, která nedopečenou invazi nakonec sama nemusí přežít.

0
Vytisknout
10115

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2015