Odešel vůdčí hlas latinskoamerické levice Eduardo Galeano

14. 4. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Uruguayský spisovatel a novinář Eduardo Galeano, který představoval přední hlas antikapitalistické levice a který se jedním dechem stavěl proti imperialismu ve všech jeho podobách, podlehl 13. dubna v Montevideu ve věku 74 let zhoubnému onemocnění.

Galeano se stal světově proslulým autorem především díky své knize Open Veins of Latin America: Five Centuries of the Pillage of a Continent (Otevřené žíly Latinské Ameriky: Pět století drancování kontinentu), jež spatřila světlo světa v roce 1971. Kniha se stala bestsellerem ve Spojených státech poté, co ji zesnulý venezuelský prezident Hugo Chávez osobně předal americkému prezidentovi Barackovi Obamovi. Obama si v knize příliš nepočetl, neboť k jeho smůle šlo o kopii díla v původním jazyce, tedy ve španělštině.

Autor v knize poukazuje na často opomíjený fakt – a to, že země Latinské Ameriky byly konstantně pauperizovány ve prospěch Evropy a Spojených států, což se děsivým způsobem podepsalo na latinskoamerické populaci. To se poněkud změnilo na přelomu devadesátých a nultých let, kdy se v řadě těchto států dostaly k moci levicové či středové vlády. Následoval úpadek vlivu Spojených států v latinskoamerickém regionu a došlo do té doby k něčemu nevídanému – k emancipaci a integraci tamních zemí, což však Bílý dům coby regionální hegemon nesl nelibě. Washington zde ještě v novém miléniu podporoval nebo schvaloval několik protistátních převratů nebo alespoň pokusů o ně.

Galeano v této kronice dlouhá staletí trvajícího ekonomického vykořisťování a útlaku píše: „Lidmi způsobovaná smrt prostřednictvím chudoby v Latinské Americe je utajována. Každým rokem, aniž by si toho někdo všiml, nad latinskoamerickými společenstvími, jež jsou se zaťatými zuby vystavena utrpení, vybuchnou tři hirošimské atomové bomby ZDE."

Toto dílo, díky němuž se Galeano stal jedním z nejuznávanějších spisovatelů v latinskoamerickém regionu, ačkoliv na ně sám později nahlížel se smíšenými pocity, bylo zakázáno v zemích, jako jsou Chile, Argentina a Uruguay, kde vládly vojenské junty vojensky, finančně a diplomaticky podporované Bílým domem.

V roce 2013 v rozhovoru pro Guardian latinskoamerický spisovatel prohlásil: „Tento svět není ani trochu demokratický. Nejmocnější instituce na světě – Mezinárodní měnový fond a Světová banka – patří čtyřem pěti zemím. A ty ostatní jen přihlížejí. Svět je uspořádán válkou, ekonomikou a válečnou kulturou ZDE

Galeano v průběhu své plodné autorské dráhy, která trvala více než půl století, napsal desítky knih, z nichž některé byly přeloženy do nejméně dvaceti jazyků.

0
Vytisknout
6854

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2015