Zatímco se ministři zahraničí "Normandské čtyřky" sešli v Berlíně, OBSE hlásí silné boje na Donbase

14. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Když se v pondělí večer sešli ministři zahraničí Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny v Berlíně, boje mezitím opět sílily. OBSE hlásí "silné boje" z okolí Doněcka a obce Šyrokyne východně od přístavu Mariupol. Mezinárodní pozorovatelé jen v neděli zaznamenali více než 1 100 explozí v okolí Doněcka a stovky případů nasazení dělostřelectva a minometů na jižní frontě.

OBSE stále nemá do krizových oblastí přístup, ale již dříve hlásila sílící ostřelování okrajů obce Šyrokyne. Experti tvrdí, že boje mohou vést k návratu toho typu intenzívního válčení, který se na Donbase vyskytoval před 15. únorem.

Na konci března šéf pozorovatelů OBSE Ertuğrul Apakan vyjádřil politování nad kolapsem dvoudenního příměří, které zde OBSE zprostředkovala (další příměří v rámci oficiálního "příměří" - pozn. KD).

Boje v Doněcku se zřetelně odehrávají na povstalecké straně kontaktní linie. OBSE hlásí "intenzívní ozbrojené střety" s použitím tanků, těžkého dělostřelectva, automatických granátometů, minometů, těžkých kulometů a ručních zbraní. Pozorovatleé nedokázali určit, která ze stran vede palbu, nebo zda tak činí obě.

Mezitím NATO zahájilo dělostřelecké manévry Flaming Thunder v Litvě, která má společnou hranici s ruskou Kaliningradskou oblastí. Cvičení se účastní jednotky z Litvy, Polska, Portugalska a USA skončí 24. dubna.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6310

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2015