GLOBÁLNÍ DOPAD BRITSKÝCH VOLEB:

Výsledky britských voleb hrozí rozpadem Británie a odchodem Anglie z EU

8. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

David Cameron získal 36,9 procent voličských hlasů a 331 křesel. Labouristická strana získala 30,4 procent voličských hlasů a 232 křesel. Cameronova vítězství však bylo dosaženo za cenu ohromujícího úspěchu separatistické Skotské národní strany (SNP) ve Skotsku, což byl mohlo dále oslabit 308 let trvající unii Skotska s Anglií, varuje deník Guardian. Zvýšilo se také riziko, že Anglie opustí Evropskou unii.

Konzervativní strana má parlamentní většinu v parlamentě čítajícím 650 poslanců pouhých 7 poslaneckých křesel. Tak se může lehce stát obětí ultrapravicových euroskeptických vzbouřenců, tzv. "swivel-eyed idiots" (idiotů, kteří se zuřivě rozhlížejí zprava doleva a obráceně). Těch je v Konzervativní straně 110.

Cameron opakovaně útočil v předvolební kampani na SNP a varoval anglické voliče, že skotští nacionalisté donutí Labouristickou stranu, aby se posunula doleva, pokud Angličané nebudou hlasovat pro konzervativce.

SNP však získala ve Skotsku 56 ze všech 59 poslaneckých křesel, zlikvidovala Labouristickou stranu i Liberálnědemokratickou stranu a David Cameron se tak octl pod naléhavým tlakem ucházet se o přízeň zhrzených Skotů. Pokud to neučiní, Británie Skotsko ztratí, varuje Guardian a pokračuje:

Vítězství Davida Camerona je částečně produktem zaryté konzervativní kampaně, která upozorňovala voliče, že hrozí vznik labouristické vlády podporované levicovou SNP. Tato kampaň Británii bezprecedentním způsobem zpolarizovala. Kritikové varují, že výsledek voleb, taktický úspěch v Anglii, by mohl zrychlit rozpad Spojeného království.

Je to vývoj, kterého se Spojené státy, Evropská unie a další spojenci, včetně spojenců v NATO, obávají, protože by to oslabilo mezinárodní postavení Británie a zpochybnilo by to její jaderný obranný deterent - který je v současnosti na Holy Loch ve Skotsku. Skotští nacionalisté chtějí zrušit program modernizace jaderných ponorek Trident.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9551

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2015