Britští konzervativci ruší Zákon o lidských právech

10. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron rychle připravuje akční program své nové vlády. Jeho základním pilířem bude zrušení evropského Zákona o lidských právech. Cameron právě jmenoval ministrem spravedlnosti svého ultrapravicového bývalého ministra školství Michaela Govea, který vyvolal v britském školství svými "reformami" tak velký odpor, že musel být odvolán. Gove bude hlavním vyjednavačem za Británi s Evropskou unií a zasadí se o zrušení Zákona o lidských právech. Další součástí akčního programu nové konzervativní vlády bude referendum o odchodu Británie z EU a překreslení volebních okrsků, které napříště budou výhodnější pro Konzervativní stranu.

Jediný skotský poslanec za Konzervativní strany David Mundell se má stát ministrem pro Skotsko a bude realizovat decentralizační program, který po loňském skotském referendu nastínila tzv. Smithova komise. Jenže Nicola Sturgeonová, skotská premiérka za SNP, varovala, že decentralizační program je nedostatečný a že požaduje plnou fiskální odpovědnost za Skotsko.

Premiéru Cameronovi hrozí vzbouření od extremistických euroskeptiků v jeho vlastní straně. David Davies, bývalý kandidát na šéfa Konzervativní strany, už požadoval, aby Británie měla právo nedodržovat všechny zákony Evropské unie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9536

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2015