Zruší-li konzervativci Zákon o lidských právech, rozbijí tím mírovou dohodu ze Severního Irska

12. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Severoirská lidskoprávní organizace Committee on the Administration of Justice, Výbor pro provádění spravedlnosti CAJ, upozorňuje, že pokud britští konzervativci zruší Zákon o lidských právech, jak plánují, poruší tím "Velkopáteční" mírovou dohodu, uzavřenou v roce 1998 mezi dvěma suverénními státy, Velkou Británii a Irskou republikou. CAJ požaduje bezodkladné jednání s britskou ministryní pro Severní Irsko Theresou Villiersovou.

Ředitel organizace CAJ v Severním Irsku Brian Gormally upozorňuje, že evropský Zákon o lidských právech je přímou součástí mezistátní britsko-irské dohody z roku 1998. Dohoda byla schválena referendem na obou stranách severoirské hranice v květnu 1998 a po její ratifikaci byla uložena v OSN.

Gormally poukazuje na to, že v součásti dohody zaručující práva menšin, se britská vláda zavázala "ke kompletnímu včlenění do severoirského zákonodárství Evropské konvence o lidských právech, s přímým přístupem k soudům a k nápravným opatřením pro každé porušení této konvence, včetně pravomocí pro soudy zrušit národní legislativu kvůli nedůslednosti".

Ředitel CAJ varuje, že pokusy londýnských konzervativců zrušit Zákon o lidských právech ochromí křehkou dohodu o míru v Severním Irsku. Gormally upozorňuje, že Zákon o lidských právech a Evropský soud pro lidská práva nemají nic společného s členstvím zemí v EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6200

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2015