Cameron chce uspořádat referendum o odchodu Británie z EU už v roce 2016

12. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Britský konzervativní premiér David Cameron nyní plánuje uspořádat referendum o případném odchodu Británie z EU už v roce 2016. Původně bylo plánováno na rok 2017, ale v tom roce se budou ve Francii a v Německu konat volby, což britská vláda považuje za potenciálně nebezpečný střet s jejím referendem.

Před referendem se Cameron pokusí vyjednávat o podmínkách Británie. Chce, aby Británie dostala možnost neúčastnit se historické ambice Evropské unie "vytvářet postupně stále těsnější svazek národů Evropy". Požaduje záruky, aby změny v jednotném evropském trhu nemohla eurozóna vnutit nečlenům eurozóny. Chce zabránit tomu, aby občané EU, kteří pracují v Británii, měli přístup k sociálním dávkám, které si svou prací platí. Chce poskytnout národním parlamentům větší pravomoci, aby mohly blokovat zákony EU.

Cameronovo vyjednávání bude velmi obtížné, protože se proti němu postavili i šéfové středo a východoevropských států, kteří ho varovali, aby se nesnažil omezovat právo občanů EU cestovat to Británie. Ministři pro Evropu ze Slovenska, z Maďarska a z Polska sdělili listu Financial Times, že volný pohyb pracovníků ze zahraničí je zásadou, o níž nikdy nedopustí, aby byla zrušena.

Británie také ostře odmítla návrh Evropské komise, aby všechny členské země EU přijímaly spravedlivou kvótu přistěhovalců. Namísto toho prosazuje vojenské zničení lodí, jimiž se imigranti plaví do Evropy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6264

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2015