Kerry jednal čtyři hodiny s Putinem

13. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Americký ministr zahraničí John Kerry strávil v úterý v Soči čtyři hodiny jednáním s Vladimírem Putinem a ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. "Vedl jsem otevřené rozhovory s prezidentem Putinem a ministrem Lavrovem o klíčových otázkách včetně rozhovorů o Íránu, Syrii, Ukrajině," napsal Kerry na Twitteru.

Lavrov řekl po rozhovorech: "Samozřejmě jedním z hlavních témat byla Ukrajina. Mezi Ruskem a USA existují neshody ohledně původu této krize, avšak jsme sjednoceni v našem úsilí krizi vyřešit exkluzivně mírovým způsobem prostřednictvím dohod z Minsku."

Dodal, že se také jednalo o Íránu, Syrii a dalších "relevantních globálních otázkách".

Kerry poděkoval Putinovi za jeho "otevřenost" a jeho "podrobné vysvětlení postoje Ruska" v celé řadě globálních otázek. Stavěl se smířlivě vůči Ukrajině a nezmínil se ani o anexi Krymu ani o ruské vojenské intervenci na východě Ukrajiny.

Lavrov po rozhovorech s Kerrym se vyjádřil, že rozhovory probíhaly "vynikajícím způsobem".

"Obě delegace jsou v dobré náladě a to, že Kerry vůbec přijel, vypovídá mnohé," řekl reportér v ruské státní televizi.

Dosud byly vztahy mezi Washingtonem a Moskvou na nízké úrovni. Kerry obvinil ruské činitele, že mu "otevřeně lžou" o údajné nepřítomnosti ruských vojsk na Ukrajině. Před příletem Kerryho do Ruska vydalo ministerstvo zahraničí ostré prohlášení, že americko-ruské vztahy jsou v obtížné situaci "v důsledku cílených nepřátelských akcí Washingtonu".

"Obamova vláda neférově obviňuje Rusko z krize na Ukrajině, kterou velkou měru USA vyvolaly samy, a tak zlikvidovala naše oboustranné vztahy," konstatovalo ministerstvo.

Kerryho návštěva v Rusku dokazuje, že navzdory tvrdé rétorice Washington zastává názor, že nemůže Rusko úplně ignorovat, zejména protože Rusko hraje důležitou roli v globálních otázkách jako je Sýrie a Írán.

ZDE

0
Vytisknout
9214

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2015