Řecko muselo sáhnout na nouzový účet MMF, aby splatilo dluh

13. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Athény byly nuceny sáhnout na nouzový účet Mezinárodního měnového fondu, aby daly dohromady mnohamiliónovou splátku dluhu. Tento fakt vrhá světlo na zoufalou potřebu hotovosti spíše než na obavy z bankrotu.

Reuters s odvoláním na vládní představitele v Athénách v pondělí oznámila, že levicová vláda premiéra Alexise Tsiprase musela použít nouzové rezervy na účtu MMF, aby zaplatila 750 milionů eur.

Zpráva byla potvrzena zdrojem uvnitř řecké centrální banky, který citovala AFP.

Zatímco se množí spekulace o možnosti řeckého bankrotu kvůli 325 miliardám eur dluhu, existovaly v minulých dnech také pochybnosti, zda vláda zaplatí MMF, nebo se spíše rozhodne ušetřit, aby koncem měsíce vyplatila mzdy a penze.

Členské země MMF mají u fondu dva účty - jeden s roční kvótou a druhý nouzový, který lze použít v mimořádných případech.

Jeden řecký představitel sdělil Reuters, že Athény použily zhruba 650 milionů z nouzového účtu, aby splatily pohledávky, a také asi 100 milionů vlastních rezerv. Další představitel vysvětlil, že peníze na účet MMF je třeba vrátit během několika týdnů.

Splátka s jednodenním předstihem uklidnila obavy z řeckého bankrotu, ale ministr fiancí Yannis Varoufakis v pondělí prohlásil, že situace v oblasti likvidity je "strašně urgentní" a dohoda o uvolnění dalších fondů od věřitelů je nutná v několika příštích týdnech.

Řecko již řadu týdnů jedná s věřiteli ve snaze zajistit si výhodnější podmínky pro splácení. Špatná finanční situace zdůrazňuje potřebu úspěšného dokončení rozhovorů a uvolnění 7,2 miliardy eur další finanční pomoci. Po pondělním jednání v Bruselu nicméně ministři financí eurozóny oznámili, že dohoda ještě není na spadnutí.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9014

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2015