Donald Tusk: Situace v Evropě "připomíná rok 1968"

17. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

"Ideologická infekce způsobuje, že je zpochybňována sama myšlenka Unie, jako by jí někteří byli už znuděni. A myslí si, že je třeba změnit všechno, počínaje smlouvami a tradičními hodnotami konče. Rusko je vážnou, ale nikoliv nejdůležitější hrozbou. Nejdůležitější je, co cítíme my sami. Situace připomíná časy po roce 1968 v Evropě," prohlásil v rozhovoru předseda Evropské rady Donald Tusk.

"Je trochu taková nálada... možná ne revoluční, ale obecně netrpělivá. Když netrpělivost přestane mít individuální rozměr a stane se všeobecnou, je to předzvěst revoluce. Hlavní je, že máme k tomu příznivé podmínky, jako je nezaměstnanost mladých. V tomto kontextu byla velmi zajímavá diskuse v Evropském parlamentu po řeckém referendu, ve které vystupoval Tsipras. Používal ve svém projevu poněkud protiněmeckou rétoriku a reakce krajní levice i pravice byla nadšená. Vypadalo to jako protiněmecká demonstrace. Poprvé jsem viděl, že radikálů s těmito emocemi je téměř polovina komory." -

"Největší dojem na mě dělá taktické spojení těchto politických táborů. Diskuse o Řecku se mění v protest proti fiskální strohosti, evropským hodnotám a proti Němcům. Toto spojení je symbolické. Jako historik vím, že největším tragédiím v Evropě předcházela aliance extrémistů z různých stran. To co říkají radikálové může znít i intelektuálně lákavě, ale nemá to nic společného s realitou."

Podrobnosti v polštině: ZDE

0
Vytisknout
15253

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2015