Nová uprchlická politika EU vyvolala na Balkáně vražedné napětí

4. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Ve čtvrtek ráno vypukly nepokoje na řecké hranici s Makedonií. Migranti a žadatelé o azyl, kteří jsou zde dva týdny uvězněni, zablokovali hranici a zabránili tak v jejím přechodu lidem ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu.


Od 18. listopadu pouze uprchlíci ze tří posledně jmenovaných zemí dostali šanci překročit hranici, zatímco ostatní jsou vraceni. Mnozí z nich sedli na autobusy a vrátili se do Athén, ale asi 3 000 jich zůstalo protestovat proti diskriminaci na základě národnosti. Někteří zahájili hladovky, zatímco několik Íránců si zašilo rty.

"Pokud je hranice uzavřena, měla by být uzavřena všem. Pokud je otevřena, měla by být otevřena všem," prohlásil marocký migrant, který na řecké straně strávil 10 dní.

Podle dobrovolníků problémy propukly ve středu v noci, když se asi 1 000 migrantů pokusilo překročit nechráněný úsek hranice. Byli makedonskými pohraničníky odraženi s použitím slzného plynu a plastových projektilů.

Později v noci si migranti začali vylévat frustraci na těch, kdo mají povolení ke vstupu do Makedonie, a zablokovali jim cestu na hraniční přechod. Skupina Afghánců na ně poté začala házet kamením.

Brzy ráno ve čtvrtek někteří migranti začali strhávat stany v tranzitním táboře, kde většina z nich žije. Vyloupili také kontejnery nevládních organizací, z nichž vzali oblečení, léky a vybavení. Nevládní a charitativní organizace byly nuceny se z tábora evakuovat.

Během ranních protestů dvacetiletý Maročan vyskočil na střechu vlakového vagónu a byl zasažen elektrickým proudem. Jeho přátelé tělo vystavili před služebnou řecké pořádkové policie, která ztuhla při pohledu na nahou mrtvolu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11024

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2015