Nejen v ČR jsou politikové idioti

Británie zcela posedlá irelevantní otázkou bombardování Sýrie

3. 12. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Podobně jako v České republice převládla zcela irelevantní vlna hysterické nenávisti a strachu vůči neexistujím uprchlíkům, Velká Británie byla za přibližně poslední týden posedlá zcela irelevantní debatou o tom, zda bombardovat či nebombardovat ISIS v Sýrii. Ve středu se konala v Dolní sněmovně desetihodinová debata, v jejímž závěru drtivá většina poslanců hlasovala pro bombardování Sýrie - a ve čtvrtek ráno už Británie Sýrii bombarduje.

Bohužel, toto je tak minimální zpráva, že to na situaci v Sýrii nemůže mít vůbec žádný vliv a britští politikové se tu zachovali jak malí jardové. (Jak ve středu informovala BBC, média v Sýrii zprávu o tom, že se Británie chystá bombardovat, vůbec nepřinesla, přijde jim to zcela irelevantní.) Velmi znepokojující byla matoucí argumentace, jejímž představitelem byl především v závěru debaty britský pravicový labourista Hilary Benn. Argumentoval, zavádějícím způsobem, že ISIS je fašismus a Británie a britští labouristé vždycky bojovali proti fašismu a fašismus je nutno zničit.

To je sice pravda, avšak Benn učinil emocionální logický zkrat, na který mu řada hloupých poslanců skočila. Nutnost podniknout razantní akce proti ISIL totiž neznamená, že těmito razantními, účinnými akcemi je bombardování.

Lidé, kteří v Sýrii byli a znají tamější poměry, vědí velmi dobře, že bojovníci ISIL se nikdy neshromažďují na místech či v kasárnách, kde by je bylo možno vybombardovat. Skrývají se po jednom v civilních oblastech mezi civilním obyvatelstvem.

Razantní akce proti ISIL by měly být: Uzavření hranice s Tureckem a přesvědčení zemí v Perském zálivu, především Saúdské Arábie, aby organizaci ISIL přestali pašovat zbraně. Ujištění pro sunnitské obyvatelstvo v Sýrii a v Iráku, že po porážce ISIL nebude následovat jejich všeobecné masakrování. Razantní akce Západu proti Saúdské Arábii, která zneužívá miliard svých petrodolarů už desítky let k šíření extremistické wahabistické ideologie, a činí tak pokojným muslimům na Blízkém východě ze života peklo.

O ničem z toho se v britské Dolní sněmovně nehovořilo. Spojené státy bombardují ISIL na Blízkém východě už mnoho měsíců. Nemělo to vůbec žádný dopad. To, jestli se Británie k tomu přidá či nepřidá hrstkou svých letadel, je zcela irelevantní. Debatou o tom, zda bombardovat či nebombardovat ISIL v Sýrii si britští politikové řeší své interní, domácí britské politické problémy. Vůbec nerozumějí poměrům přímo na místě, a tak zoufalá krize na Blízkém východě, která vyhání miliony Syřanů ze svých domovů, k nimž se pak zejména Východoevropané chovají z iracionálních důvodů nenávistně, bude pokračovat.

0
Vytisknout
7255

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2015