FBI vyšetřuje masakr jako možný akt terorismu, o napojení na Dáiš nemá důkazy

Motivy vraždění v San Bernardinu zůstávají stále nejasné

5. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Motivy vraždění Tashfeen Malikové a jejího manžela Syeda Rizwana Farooka zůstávají nadále nejasné. Ačkoliv masová vražedkyně publikovala na svém facebookovém profilu v den střelby v komunitním centru kalifornského San Bernardina zprávu, v níž se údajně přihlásila k Dáiš, podle dalších informací ji později zase smazala. Žádné vazby na Dáiš zatím nebyly zjištěny. Vraždění probíhalo v místě, kde byl Farook zaměstnán. 13 ze 14 obětí byli jeho kolegové. Podle výpovědi svědků došlo během posledních týdnů k hádkám mezi Farookem a jedním z kolegů, publikujícím na téma islámu a džihádu na svém blogu. Vraždící pár po sobě zanechal šestiměsíční dceru. Farookova rodina jeho zločin odsoudila.

Farook byl americkým občanem, synem pákistánských přistěhovalců. Se svou manželkou, v Saúdské Arábii žijící občankou Pákistánu, se poprvé zkontaktoval prostřednictvím internetové seznamky pro muslimy. Maliková, která vystudovala farmacii na univerzitě v Pákistánu, později přicestovala do USA s povolením na základě sňatku s americkým občanem.

Oba jsou lidmi, kteří je znali, popisování jako klidní, nenápadní lidé, bez širšího okruhu přátel. Podle dosavadních zjištění se na svůj zločin dobře připravili, v jejich domě byla nalezena velká zásoba munice. Na samotnou masovou vraždu se vybavili bojovou výstrojí a útočnými puškami, černé SUV, v němž je policie dostihla, si zapůjčili několik dní před útokem.

Podle jednoho z kolegů se Farook změnil po návštěvě Saúdské Arábie, kam odjel po poté, co se online seznámil se svou budoucí ženou. Podle některých dosavadních domněnek to byla ona, kdo dvojici radikalizoval. Její učitel z Univerzity Bahauddina Zakariyi ji vylíčil jako plachou dívku, která se stranila ostatních a jako jedna z mála na univerzitě nikdy neodkládala šátek.

Podle dostupných informací, krom jiného získaných i z rozbitých mobilních telefonů, které k policie našla v odpadcích na místě činu, se dvojice snažila zničit digitální stopy.

Na vigilii za pozůstalé, která se konala v San Bernardinu, se sešli muslimové, křesťané i představitelé dalších církví.

Více informací v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6438

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2015