Rakouští vinaři sabotují výstavbu pohraničního plotu

14. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Plot budovaný na hraničním přechodu se Slovinskem, který využívají uprchlíci, může mít skončit s 800 m širokou mezerou. Vlastníci vinic totiž odmítli rakouskému státu povolit výstavbu na jejich půdě.


Drátěný plot v délce 3,7 km je první v schengenském prostoru a měl by být dokončen do konce roku.

"Nechceme narušovat každodenní práci místních vinařů," sdělil televizi ORF plukovník policie Joseph Reich. Vysvětlil, že v plotu bude mezera a je "teoreticky možné", že může být až 800 m široká.

Jeho zástupce Manfred Komericky sdělil, že mezera je "zcela OK" a pokud to bude nutné, bude ji hlídat policie či bezpečnostní síly.

Majitel vinohradu Helmut Strobl principiálně odmítá povolit výstavbu plotu na své půdě. "Je to pro mě šance ukázat, že nesouhlasím s výstavbou plotu, celá ta věc je nesmysl," řekl Strobl. Domnívá se, že policie může hlídat hraniční přechod a plot není třeba.

"Je mnoho cest, které jsou také oběma zeměmi využívány jako hraniční přechody. Postavíme ploty také kolem nich?," ptá se.

Mnoho vinařů na štýrské hranici se Slovinskem vlastní pozemky, které se technicky nacházejí na slovinském území. Vláda navrhla umístit do plotu branky a dát vinařům klíče, ale Strobl tvrdí, že by to bylo nepraktické.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7002

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2015