Malala Yousafzai: "Zabíjení lidí není islám. Islám je mír"

16. 12. 2015

čas čtení 4 minuty

Malala Youfsazai, laureátka loňské Nobelovy ceny míru, se v patnácti letech stala v Pákistánu terčem teroristického útoku, protože prosazovala vzdělání pro dívky. Uzdravila se a nyní studuje v anglickém Birminghamu. Jon Snow z Channel Four News ji v den třetího výročí atentátu interviewoval:



Jon Snow: Dalším mladým člověkem, který přežil atentát Talibanu, je známá Malala Yousafzai, která loni získala Nobelovu cenu míru. Hovořili jsme o tom, jak se šířeji vnímají muslimové. Ale úvodem jsem se jí zeptal, jak pokračuje její kampaň za vzdělávání dívek v Pákistánu:

Malala Yousafzai: Není tomu tak, že by nechtěli, aby se dívky vzdělávali, ale nemají zájem o chudé děti. Překážkou je politická ideologie a korupce v politice.

Jon Snow: Jste nyní tady v Birminghamu už tři roky. Už jste místní?

Malala Yousafzai: Myslím si, že ano. Jsem taky vděčná lidem tady v Británii za veškerou jejich podporu a přátelství. A za to, že mi dali pocítit, že tohle je můj domov. Že máte právo žít a že si zasloužíte lásku a laskavost.

Jon Snow: Myslíte si, že je realistické, že se budete někdy moci vrátit do Pákistánu?

Malala Yousafzai: Doufám, ale taky to velmi závisí na tom, co se stane v budoucnosti.

Jon Snow: Že prý jste nyní feministka. Je lehké pro mladou muslimku říct "Jsem feministka?" Vytváří to problémy s dospělými?

Malala Yousafzai: Myslím, že náboženství na tyto otázky nijak jasně neodpovídá. Co se týče práv žen či politiky, náboženství se interpretuje mnoha různými způsoby. Pro mě je islám o rovnosti pohlaví a to, že jsem feministka, s náboženstvím nijak nekoliduje.

Jon Snow: Podpoří vaše názory i islámští kněží?

Malala Yousafzai: Jsou někteří lidé, kteří prostě nevěří, že by měly mít ženy jakákoliv práva. Nevím, jak je přesvědčit, protože to považují za součást své víry.

Jon Snow: Jak lehké je pro vás být normální osmnáctiletou dívkou?

Malala Yousafzai: Snažím se. Mám ve škole vynikající přátele, ti dohlížejí na to, abych byla normální. Mám dva bratry, jsou opravdu drzí, jsou mladší než já, tí mě udržují normální.

Jon Snow: Žijeme v napjaté době. Teroristický útok v londýnském Leightonstonu, možná to ani nebyl teroristický útok, jen útok psychicky nemocného muže. Ale krásná věc na tom, byla, že všichni začali říkat a psát "Ty nejsi žádný muslim, kámo."

Malala Yousafzai: No, bylo to tragické, ale je načase, abychom se sjednotili. Musíme si uvědomit, že tito teroristé si možná říkají muslimové, ale všichni muslimové nejsou teroristé. Jsou lidé, kteří povstávají a říkají: Tohle není islám. Islám je mír. Dává nám to naději.

Jon Snow: Máte pocit, že vzniklo víc islamofobie?

Malala Yousafzai: Je to těžko říct, závisí to na zkušenostech každého jednotlivého člověka. Ale je důležité, ale média také přinášela pozitivní obraz. Když nějaký terorista na někoho zaútočí a je to bohužel muslim, to přece neznamená, že všichni muslimové jsou teroristi. Na světě je 1,6 miliardy muslimů.

Jon Snow: Existuje mnoho faktorů. Válka v Sýrii, o níž jste se zmínila, je zjevně jedním z nich. Co si sama myslíte o tom, že Británie se rozhodla Sýrii bombardovat?

Malala Yousafzai: Viděli jsme války v historii, v Iráku a v Afghánistánu. Ale ty války nezabránily terorismu. Terorismus pokračuje a nám chybí vzdělání. Neinvestujeme v těch zemích do vzdělání. Je nutno vzdělávat příští generace, a tak je přijmout, aby nebraly do rukou zbraně. Tím, že je vyvražďíte, to nezastavíte.

Jon Snow: Existuje velmi horečnatá, napjatá atmosféra. V Los Angeles byly dnes kvůli teroristické hrozbě uzavřeny všechny školy. A politikové také říkají velmi divoké věci o islámu a o muslimech. Co si o tom myslíte a jak s tím naložit?

Malala Yousafzai: Chci říct jen jednu věc: čím víc budete horlit proti islámu, a proti všem muslimům, tím víc teroristů to vyvolá. Je proto důležité, aby si politikové a média opravdu dávala pozor, co říkají. Pokud chcete skoncovat s terorismem, neobviňujte šmahem z něho všechny muslimy. To terorismus nezastaví. Vytvoří to nové teroristy. Proto je důležité ukazovat harmonii vůči muslimům a ukazovat, že je na tomto světě přijímají. Muslimové mají právo na život. Jsou to normální lidi.

0
Vytisknout
6835

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2015