Polský prezident podepsal zákon, který podřizuje státní média vládní kontrole

7. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Polský prezident Andrzej Duda podepsal, kontroverzní zákon, který předává ultrakonzervativní vládě strany Právo a spravedlnost kontrolu nad státními sdělovacími prostředky, a to navzdory znepokojení Evropské unie a odsouzení organizací hájící demokratická práva.

Duda zákon svým podpisem uvedl v platnost proto, že si přeje, aby státní média byla "nestranná, objektivní a důvěryhodná," řekla jeho poradkyně Małgorzata Sadurska. Podle jejího názoru nezaručuje nynější stav polských médií jejich objektivnost.

Podle nového zákona bude vedoucí pracovníky polského veřejného rozhlasu a televize jmenovat polský ministr financí, nikoliv Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Současné vedoucí pracovníci polského rozhlasu a televize, tejně jako členové rad dohlížejících na vysílání budou s okamžitou platností propuštěni.

Vládnoucí strana Právo a spravedlnost konstatovala, že promění polskou tiskovou kancelář PAP a veřejný rozhlas a televizi v národní kulturní instituce, jako je

opera či národní muzeum. Evropská komise varovala Polsko, že zasáhne. EK má o situaci v polských médiích jednat 13. ledna. Teoreticky by Polsko mohlo ztratit právo hlasovat v EU o otázkách, které se týkají všech 28 členských zemí. Předseda komise Jean-Claude Juncker však ve čtvrtek uvedl, že je to nepravděpodobné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6354

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2016