Bylo cílem kolínských útoků destabilizovat Německo a jeho vstřícnou politiku vůči uprchlíkům?

8. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Abdessadbour Ben Hamed stál s náručí plnou jednotlivých bílých růží, ke každé z nichž byl připevněn lístek s nápisem, u hlavního nádraží v Kolíně nad Rýnem a nabízel vycházejícím ženám každé jednu květinu.

Některé odmítavě mávaly rukama a rychle šly dál. Jiné s oceněním přikývly a vzaly si růži, jiné se zastavily a přečetly si vzkaz

"Silvestrovské události se nestaly naším jménem, stálo v něm. Ale také silně odsuzujeme to, že je jich zneužíváno pro cíle extremní pravice."

Abdessadbour Ben Hamed, osmadvacetiletý student chemie, který přišel do Německa před deseti lety, říká, že ho šokovalo, co se stalo o silvestrovské noci na místě, kde nyní stojí on a členové organizací Tuniská mládež a Německo-tuniská asociace.

Množství útoků bylo tak rozsáhlé, že se šíří přesvědčení, že byly zkoordinovány.

K násilí nedocházelo jen v Kolíně, ale i v některých jiných německých městech a jinde v Evropě, od Helsink až po Curych.

"To, co se stalo, opravdu strašně bolí," řekl Ben Hamed. "Většina z nás se tady narodila a nemohli bychom být lépe integrováni do společnosti. Severoafričané přicházejí žít v Německu už šedesát a více let. Ale náhle na nás pohlížejí s velkým podezřením, protože vypadáme přesně jako ti lidé, kteří jsou obviňováni, že se dopouštěli těch hnusných činů."

Ve svém hněvu nebyl sám. "Přišli jsme, abychom se tu omluvili jménem Tunisanů, kteří se mohli účastnit na těchto útocích," řekl čtyřiatřicetiletý Abdullah Brik, kolínský řidič autobusu, který dostal před 18 lety v Německu azyl. "Chceme ukázat, že by se neměli všichni lidé s tmavou kůží dávat do stejné kategorie, což se právě teď děje."

Mnoho hlasů, které se nyní ozývají, jsou hlasy ultrapravicových populistů. Vedoucí činitel ultrapravicové strany Alternative fuer Deutschland silvestrovské události v Kolíně nazval "začátkem bezprostředního rozkladu kultury a civilizace naší země".

Mina Ahadi, z Ústřední rady bývalých muslimů, který žije v Kolíně nad Rýnem, je přesvědčena, že tu o Silvestru hrály roli temnější síly než jen skupina mladých mužů pod vlivem drog a alkoholu, kteří "jen tak náhodou" byli na náměstí ve stejnou dobu.

"Nemám důkazy, ale zdá se mi to příliš velká souhra okolností, že bylo vidět mladé muslimy, jak záměrně střílejí rachejtle ve směru proti katedrále. To a celý ten způsob, jak to má tu politickou dimenzi, včetně ponižování žen a ochromení zákonnosti - nebyla bych překvapena, kdyby to nebylo bývalo zkoordinovány lidmi, kteří chtějí destabilizovat Německo a ochromit politiku přijímání uprchlíků," řekla.

Německo je ohromeno tím, jak ovlivnily události v Kolíně americkou předvolební kampaň. Donald Trump napsal na Twitteru: "Německo je terčem masivních útoků na své občany od imigrantů, kterým bylo dovoleno vstoupit do země. Silvestr byla katastrofa. MYSLETE!" Takové názory odrážejí stále drzejší postoje protiimigrantských demonstrantů v Německu.

Lutz Bachmann z protiislámského hnutí Pegida napsal na Twitteru, že Merkelová a další politikové "nesou za týrání v Kolíně a v Hamburku společnou dopovědnost". Ultrapravicový server Politicky nekorektní psal o "hordách" a na YouTube bylo zveřejněno video, které požaduje, aby muslimové byli posláni do plynových komor a "Merkelová se k nim může přidat".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8737

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2016