V Iowě zvítězil nad Trumpem Ted Cruz

2. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Podle volebních předpovědí tiskové kanceláře Associated Press zvítězil v pondělí kontroverzní, ostře konzervativní texaský republikánský kandidát Ted Cruz dramatickým způsobem nad Donaldem Trumpem ve státě Iowa.

Po odevzdání 98 procent hlasů získal Cruz 27,7 procent, Trump 24,3 procenta a Marko Rubio 23,1 procent.

V demokratickém táboře byla podpora Hillary Clintonové a vermontského socialisty Bernieho Sanderse po odevzdání 97 procent hlasů téměř vyrovnána.

Ve svém vítězném projevu v Des Moines řekl Cruz: "Bůh žehnej velkému státu Iowa. Bohu budiž sláva."

Zdůraznil, že jeho vítězství je vítězstvím "odvážných konzervativců" po celé zemi. "Iowa vyslala signál, že republikánský nominant a budoucí prezident USA nebude vybrán médii, nebude vybrán washingtonským establishmentem, nebude vybrán lobbisty, ale bude vybrán nejneuvěřitelně mocnou silou, v níž spočívá v našem státě suverenita: lidem, americkým lidem."

Cruz vedl nesmírně extremní konzervativní kampaň a je v ostrém kontrastu s nominanty Demokratické strany. Zejména v otázce zahraniční politiky je Cruz extremní: Vyjádřil se, že bude "kobercově bombardovat" jednotky Islámského státu v Sýrii, "až bude písek světélkovat".

V Republikánské straně mezi kolegy v Senátu byl Cruz nepopulární, protože hrál významnou roli v obstrukcionismu, který vedl k dočasnému zastavení funkčnosti vlády v rámci neúspěšného pokusu prosadit zastavení Obamových zdravotnických reforem.

Cruz však prosazuje občanské svobod a spolu s Paulem Randem vyžaduje po odhaleních Edwarda Snowdena reformu špehovací praxe státu nad občany.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
0
Vytisknout
8073

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2016