Ruský časopis se stal terčem internetového útoku a dostal pokutu po zveřejnění informací o Putinově dceři

2. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Ruský časopis Novoje Vremja dostal státní pokutu a stal se terčem útoků hackerů v den, kdy zveřejnil investigaci poměrů kolem Putinovy dcery. Státní úřad pro dohled nad komunikacemi vydal v pondělí časopisu varování a pokutoval ho. Ve svém lednovém vydání se Novoje Vremja totiž zmínilo o ukrajinské organizaci Pravý sektor, aniž by napsalo, že je v Rusku zakázána. Periodikum může být zrušeno, pokud dostane během roku dvě oficiální varování.

Zároveň se v pondělí stal časopis Novoje Vremja terčem soustředěného útoku DDOS od hackerů poté, co zveřejnil informace o starší Putinově dceři Marii. Kreml je už dlouho podezříván, že proti politickým oponentům a kritickým serverům používá hackerských útoků.

Zveřejňování informací o Putinově soukromém životě je v Rusku už dlouho tabu, avšak v poslední době vycházejí najevo informace o jeho dvou dcerách, které spolu s dalšími dětmi kremelské elity mají v ruské společnosti velmi privilegované postavení.

Loni bylo zjištěno, že činitelka moskevské státní univerzity Katerina Tichonova, 29, je prezidentovou mladší dcerou a vlastní se svým partnerem Kirillem Šamalovem akcie v hodnotě více než 1,3 miliardy liber. Časopis Novoje Vremja zjistil, že Putinova starší dcera Maria, 30, žije v přísně střeženém obytném bloku nedaleko amerického velvyslanectví v Moskvě a je postgraduální studentkou endokrinologického střediska, které provozuje ministerstvo zdravotnictví. Její akademický poradce Ivan Dědov nedávno dostal od Putina státní cenu a jeho syn byl nedávno jmenován ruským soudcem v Evropském soudu pro lidská práva. Maria jako studentka se plavila ve Středozemí s přáteli na obří jachtě, napsal časopis Novoje Vremja. Minulý měsíc obvinili američtí činitelé Putina z korupce a vyvolali tím z Kremlu zuřivé reakce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6118

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2016