Co se nyní ozve z Hradu?

7. 2. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Zúčastnil jsem se sobotních demonstrací na podporu uprchlíků a důstojného zacházení s nimi a byl svědkem toho, jak demonstrující, kteří zamířili na Hradčanské náměstí, kde se shromáždili odpůrci uprchlíků, byli napadeni maskovanými útočníky ze zálohy. Ti na ně vrhali dlažební kostky a podle vyjádření kolektivu Autonomního sociálního centra Klinika zaútočili později téhož dne na jeho sídlo na Žižkově, které se pokusili zapálit. A právě minulý týden v sobotu byl v pražských Vršovicích pobodán muslim dlouhodobě žijící v České republice kvůli svým prouprchlickým aktivitám.

Nechci malovat čerty na zeď, ale vypadá to, že šestáková vulgarita, do nekonečna se opakující nesmysly a konspirační teorie prolezlé českou společností jako Babišovy uzeniny nekvalitním masem nyní přinášejí shnilé ovoce v podobě zvlčilých násilností. Od virtuálních výhrůžek a řečí o namletí na masokostní moučku jsme se posunuli k útokům bodnou zbraní, dlažebními kostkami či tyčemi a ke žhářství - toť věru skvělá vizitka, a to vše kvůli imaginární hrozbě „řízené invaze“ či nověji už „okupace“.

Značnou vinu na bídném stavu české společnosti nesou tuzemské české sdělovací prostředky včetně těch veřejnoprávních, jež nedokáží skutečně vyváženě a přesvědčivě informovat o příčinách a průběhu takzvané uprchlické krize ani o tom, že jsme vázáni mezinárodními smlouvami, které nám velí těmto nešťastníkům pomoci. Je možné, že i kvůli tomu převládají v české kotlině iracionální zášť a strach z neznámého, což přehlušuje obyčejnou lidskou solidaritu.

Je přece absurdní se domnívat, že se relativně prosperující Evropa bude hroutit, když uvážíme, že nekolabuje kupříkladu mnohem chudší Libanon, kde je každý čtvrtý obyvatel uprchlík. V přepočtu na obyvatele by to znamenalo, že by v Evropě žilo 125 miliónů uprchlíků, přičemž za poslední dva roky na starý kontinent doputovaly ani ne dva milióny zoufalých běženců. Nemluvě o tom, že tisíce z nich zahynuly převážně ve vodách Středozemního moře a tento zející hrob stále polyká desítky dalších těl.

Nechtěl jsem se již vracet ke kauze „kalašnikov“, nicméně si nemohu odpustit následující: Prezident Zeman svými bohorovnými lžemi o řízené invazi a nesmysly o muslimech a islámu, v nichž si notuje s republikánským kandidátem na úřad amerického prezidenta a silně vulgárním xenofobem Donaldem Trumpem, poskytuje těmto útokům strašidelný kontext.

Co se v reakci na novou fázi boje českých „vlastenců“ proti fiktivní islámské invazi a okupaci nyní ozve z Hradu? Můžeme z úst údajně lidové a levicové hlavy státu očekávat opět nějaký ten hrubý „bonmot“, jenž rozvíří už tak neklidnou hladinu zdejší nenávisti a netolerance, nebo se snad Miloš Zeman začne chovat jako prezident všech občanů?

0
Vytisknout
12314

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2016