Kdysi jsem v Íránu viděla světlo. Teď hlavně stíny

1. 3. 2016

čas čtení 2 minuty



...Ale vzpomínám si, že na ostřílené dopisovatele mezi západními novináři všechen ten mumraj zjevně nedělal žádný dojem. Pokládali pedantické otázky ohledně ústavní reformy, nevolených institucí a paralelních bezpečnostních služeb, napsala Azadeh Moaveni. Vůbec nebyli zábavní a zdálo se mi tenkrát, že jsou to zkostnatělí cynici imunní vůči elánu íránské mládeže a vitalitě teheránské inteligence. Nedojímaly je revoluční písně zpívané studenty, písně, které mě přiváděly k slzám, a zdálo se, že si necení toho, jak radikální malby, avantgardní divadlo a vysoce sofistikované obyvatelstvo přetváří Írán zdola. Myslela jsem si, že zemi tvoří její lidé.

Dnes jsem cynička. Když kdokoliv pod 25 nebo kdokoliv nutkavě bránící islámskou republiku vášnivě píše o státu, který se reformuje podle vlastní úvahy, o volbě mezi "špatným a horším", ochladnu. Pokud posledních 15 let něco vyjasnilo, je to fakt, že smysluplná, legislativní změna nevznikne evolucí zdola. Írán měl vše: Feminismus založený na hadísech, kvetoucí občanskou společnost, kulturu politického angažmá a trpělivost pro pomalou, vnitřní reformu. Pokud by to byly klíčové prvky politické změny, Írán by jí už dosáhl. Nepříjemnou pravdou je, že tyto věci nestačí. Zemi tvoří lid i jeho lídři.

Írán minulý pátek zažil důležité volby, do parlamentu a klíčové státní instituce, Shromáždění expertů. Umírnění kandidáti výrazně zvítězili v Teheránu a obsadili první místa seznamu v Shromáždění expertů, což je pro zastánce tvrdé linie malým ponížením. Ale mimo hlavní město počáteční výsledky indikují, že úspěch nebyl tak velký, a musíme si připomenout, že Írán už v minulosti měl proreformní parlament a umírněného prezidenta; tato synergie dosáhla jen málo tváří v tvář zdrcujícím strukturálním a ekonomickým výhodám, které systém poskytuje zastáncům tvrdé linie a jejich institucím. A teď museli uzavřít volební dohody s pragmatiky, čímž politickou kategorii "reformista" zbavili veškerého významu...

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7010

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2016