Známá dánská spisovatelka a aktivistka za práva dětí byla postavena před soud za "pašování uprchlíků"

11. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Lisbeth Zornigová, známá dánská spisovatelka a bývalá ombudsmanka pro práva dětí, byla v pátek v Kodani postavena před soud za "pašování uprchlíků". Svezla svým automobilem totiž syrskou rodinu do Kodaně. Její manžel byl obžalován z toho, že vzal tuto syrskou rodinu domů, dal jim kávu a sušenky, odvezl ji na nádraží a koupil jim tam jízdenky do Švédska.

Jde o první z procesů se stovkami Dánů, kteří loni v září pomáhali tisícům uprchlíků, kteří přišli pěšky z Německa do Dánska na cestě do Švédska, které tehdy praktikovalo otevřenou prouprchlickou politiku.

Podle dánského cizineckého zákona je trestným činem svézt automobilem lidi, kteří nemají povolení k pobytu. Dánská policie uvádí, že v období od září 2015 do února 2016 bylo za pomoc uprchlíkům obžalováno 279 osob.

Zornigová jela 7. září automobilem v jižním Dánsku, když míjela na silnici davy uprchlíků. "Prostě jsem nemohla jet dál s prázdným autem. Nevěděla jsem, že je zakázáno brát stopaře," uvedla.

Zornigová svezla čtyři dospělé a dvě malé děti a při tom ji interviewovala dánská televize. "Domnívala jsem se, že pašování lidí znamená, že je převezete přes hranici a berete si za to peníze, nikoliv, že někoho svezete uvnitř země. Bohužel, v Dánsku tomu tak není."_

Zornigová argumentuje, že pomohla lidem v nouzi.

V lednu byl odsouzen za svezení jedné afghánské rodiny dánský muž k pokutě ve výši 5000 dánských korun (asi 18 000 Kč). Ve čtvrtek byl odsouzen sedmdesátiletý důchodce za obdobný "přestupek" k pokutě 12 500 dánských korun (cca 43 000 Kč).

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6015

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2016