Žiletkový plot nefunguje

10. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


Maďarská vláda vyhlásila kvůli uprchlíkům mimořádný stav

Maďarská vláda ve středu uštědřila další ránu uprchlíkům tím, že vyhlásila proti nim po celém Maďarsku mimořádný stav kvůli "masové migraci". Ten umožní maďarské vládě mj. používat proti uprchlíkům armády ve všech pohraničních oblastech - ve středu tam bylo vysláno 1500 vojáků - a budovat infrastrukturu, včetně silnic a plotů, proti uprchlíkům.

K vyhlášení mimořádného stavu v Maďarsku došlo poté, co se Chorvatsko, Srbsko a Slovinsko rozhodly zabránit vstupu veškerých uprchlíků na své území. Kaskádové uzavírání hranic vedlo k tomu, že se za poslední dva měsíce zvýšil počet uprchlíků, přicházejících na maďarské území ze Srbska, Do Maďarska nyní přichází 248 uprchlíků denně.

Militarizace maďarské hranice a odepření ochrany uprchlíků je bohužel součástí utlačitelského přístupu Maďarska už od roku 2015. Maďarsko přijalo zákony, podle nichž uprchlíky vězní a stíhá je za neregulérní přístup na jeho území.

Namísto šíření strachu by se měla maďarská vláda inspirovat stovkami, ne-li tisíci maďarských občanů, kteří loni v srpnu a v září poskytovali potraviny a vodu syrským uprchlíkům uvízlým na hlavním nádraží v Budapešti a pěší cestou na rakouskou hranici. Maďarská vláda musí splnit své právní povinnosti poskuytnout uprchlíkům smysluplnou příležitost žádat o azyl a měla by obrátit morální kompas své země správným směrem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7984

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2016