Mladý kurdský uprchlík, který měl právo vstoupit do Británie, zahynul při autonehodě

2. 4. 2016

čas čtení 1 minuta




Osmnáctiletý Mohammed Husajn, kurdský teenager, který měl podle zákona právo na vstup do Británie, zemřel pod nákladním automobilem v Oxfordshiru. Byl to první uprchlík, který byl letos usmrcen na britském území. Vyvolalo to nově ostrou kritiku britské azylové politiky.

Mohammed se skrýval v šasi vozidla, když nákladní automobil v pátek v 18 hodin havaroval.

Husajnovi přátelé, kteří jsou v uprchlickém táboře v Dunkirku, kde tento teenager strávil celého půl roku, informovali, že Husajn měl rodinné příslušníky v anglickém Manchesteru, s nimiž se snažil sejít. Podle Dublinského předpisu EU, který dovoluje sjednocování rodin, měl tedy legální právo na vstup do Británie.

Husajnovi přátelé obvinili britské ministerstvo vnitra z přímé odpovědnosti za Husajnovu smrt. Informovali, že podle svědectví charitativních organizací žádní britští vládní úředníci nenavštívili uprchlické tábory v Dunkirku ani v Calais, aby zjistili, kolik uprchlíků má právo na vstup do Británie.

Maddie Harries z charitativní organizace Help Refugees konstatovala: "Husajn se snažil získat lepší život a při tom zemřel. Naše vláda za jeho smrt nese odpovědnost."

Od středy se pohřešuje jedenáctiletý chlapec z Afghánistánu poté, co byl viděn, jak se dostal na loď plovoucí z Calais do Británie. Charitativní organizace v Calais žádaly policii v anglickém hrabství Kentu, aby po něm vyhlásila pátrání, protože je mu jedenáct a nemluví anglicky, avšak ta to odmítla.

Je obtížné určit, kolik lidí umírá při pokusech dostat se do Británie, avšak deník Guardian zjistil, že v roce 2014 jich při tom zemřelo nejméně 15.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6353

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2016