OSN: Řecko deportovalo 13 uprchlíků protiprávně

5. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Chyby už v první den? OSN varuje, že Řecko deportovalo do Turecka 13 uprchlíků protiprávně, protože neměli možnost v Řecku požádat o azyl.

http://www.theguardian.com/world/2016/apr/05/greece-deport-migrants-turkey-united-nations-european-union?CMP=twt_gu

Řecká policie "zapomněla" zpracovat žádosti o azyl 12 z 202 uprchlíků, deportovaných z Řecka do Turecka v pondělí, informoval Vincent Cochetel, ředitel Vysokého komisařství OSN pro uprchlíky v Evropě. V úterý se opakovaně činitelé EU vyhýbali odpovědi na otázku, zda záležitost budou vyšetřovat. Skandál ohrožuje dohodu EU-Turecko o uprchlících.

Pokud by se toto obvinění prokázalo, ukázalo by se, že tvrzení EU, že dohoda EU-Turecko je v souladu s mezinárodním právem, je lživé. EU opakovaně tvrdila, že dohoda EU-Turecko o deportaci uprchlíků je právně přijatelná a že případy deportovaných lidí budou posuzovány individuálně.

Cochetel uvedl, že 13 Afghánců a Konžanů, kteří přicestovali na řecký ostrov Chios po 20. březnu a kteří byli deportováni zpět do Turecka, nedostali možnost oficiálně zaregistrovat své žádosti o azyl v důsledku administrativního chaosu na tomto ostrově.

Afghánci prchají před islamistickým extremismem a deset let trvající občanskou válkou, Konžská demokratická republika trpí dlouhodobým vojenským povstáním.

Koalice 90 evropských charitativních organizací požaduje, aby byla dohoda EU-Turecko o deportaci uprchlíků okamžitě suspendována.

0
Vytisknout
6396

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2016