Analytici: Vyhodili nás, když jsme říkali pravdu o Obamově válce proti IS

6. 4. 2016

čas čtení 1 minuta


Dva vysoce postavení analytici Centrálního velitelství amerických ozbrojených sil (CENTCOM) tvrdí, že je armáda vyhodila kvůli skeptickým zprávám o syrských povstalcích podporovaných americkou vládou. Jde o první známý případ možných represálií vůči personálu CENTCOMu poté, co analytici obvinili nadřízené z manipulování zpráv o tažení proti IS. Cílem manipulací měl být optimističtější obraz války.


Skepse analytiků vedla k problémům s armádními důstojníky, kteří vloni předpovídali, že umírněná opozice postaví 15 000 mužů ve zbrani, aby svrhla takzvaný chalífát. Původní program vedl k utracení 500 milionů dolarů a spektakulárně selhal. A až do hořkého konce Pentagon tvrdil, že operace je víceméně v pořádku. Zákonodárci označili nakonec celý program za "vtip", když bývalý velitel CENTCOMu generál Lloyd Austin III. (osobně vybraný Obamou proto, že nikdy nedává najevo své osobní názory jinak, než v naprostém soukromí - KD) při slyšení oznámil, že se programu zúčastnilo "jen čtyři nebo pět" bojovníků.

Již dříve se objevily zprávy 50 analytiků, že vojenské velení CENTCOMu se zaměřilo na úpravu zpravodajských výstupů týkajících se boje s IS a podkopávání jeho finančních operací. Podle analytiků existuje širší systémový problém, než se dříve myslelo.

Analytici pracující na syrské kauze záležitost zveřejnili poté, co generál Austin nařídil podřízeným nepodnikat odvetné kroky vůči komukoliv, kdo vyjádří znepokojení nad politickým ovlivňováním nebo zkreslováním zpravodajské analýzy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7761

Diskuse

Obsah vydání | 8. 4. 2016